Новини Събития

Мартин Захариев: БХРА, туроператорите и СПА туризма бяха поканени в Конфедерацията

   
Мартин Захариев: БХРА, туроператорите и СПА туризма бяха поканени в Конфедерацията

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) бяха поканени още през юни за учредяването на новата Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ). Това заяви за TravelNews зам.-председателят на Националния борд по туризъм Мартин Захариев. Тогава трите сдружения са участвали в подписването на харта за спасяването на българския туризъм от кризата. БХРА е била представена от Вени Петрова, съпредседател и Атанас Димитров, зам.-председател; АБТТА от Даниела Стоева, председател тогава и BUBSPA от Цветелина Иванова, главен секретар.

Както днешните 6 учредители на Конфедерацията, така и тези 3 организации получиха покана по мейла и проекто-договора, обясни Захариев. Поканени са били още Българската асоциация на професионалните готвачи. От юни досега нито една от другите организации не е изразила становище за включване към учредяването на Конфедерацията.

„Никой не ни покани за учредяването на Конфедерацията и вероятно ще вървим към създаването на организация, която да обединява реалния и работещия бизнес“, заяви Димитър Попов, председател на АБТТА. „Нищо не може да започва с лъжа“, коментира Мартин Захариев по повод инициативата на останалия бизнес за създаването на алтернативно обединение. В BUBSPA няма решение на УС за участие в обединенията на туристическия бизнес, каза Сийка Кацарова, председател на организацията. Засега не предвиждаме да се присъединяваме към някое обединение, допълни тя.

Мартин Захариев обяви по-рано днес на пресконференция за учредяването на Конфедерацията, че е дошъл краят на модела „разделяй и владей“ в туризма, който се поддържа от политиците. Събрали сме се да се обединяваме, а не да се разделяме. Не ни притеснява, че другите няма да се присъединят към нас. Който не е с нас е срещу нас, подчерта той.

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм обяви, че новата Конфедерация представлява над 70% от туристическия бизнес в България. В нея влизат над 70% от хотелите в страната, над 75% от заведенията и ресторантите, и 100% от конгресния и събитиен туризъм. Не търсим масовост и сме отворени към останалите сдружения, подчерта тя.

Сред учредителите на Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) са Българското конгресно бюро, на което НДК е ротационен председател, Българската асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Български туристически съюз, Българска туристическа камара и Национален борд по туризъм.

Предстои създаването на втора организация, в която да влизат туристически сдружения, с работното име „Алианс Туризъм“. Нейни учредители се предвижда да бъдат Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), сдруженията на туроператорите, на екскурзоводите, на мениджърите на хотели и др. Новият Алианс се предвижда да бъде учреден от БХРА, АБТТА, Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), СТТА „Обединение бъдеще за туризма“, Сдружение „Туризъм“, Асоциация на екскурзоводите в България (АЕБ), Съюз на екскурзоводите в България, Югоизточен съюз на екскурзоводите, Асоциация на специализираните експерти в туристическата индустрия (АСЕТИ), Българска асоциация на експертите в туризма, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Асоциация на планинските водачи в България и др. Засега не е ясно най-новото туроператорско сдружение – Българска асоциация за изходящ туризъм към кое обединение ще се присъедини.

Общо в националния регистър към Министерството на туризма има над 200 туристически сдружения в България.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати