Новини Турагенции

Пандемията ще доведе до консолидацията на туроператори

   
Пандемията ще доведе до консолидацията на туроператори

Световната пандемия от COVID-19 ще доведе до обединения и консолидация на туроператори. Това заяви Георги Пасев, маркетинг мениджър на компанията “Абакс“ по време на 13-тия „Черноморски туристически форум“, организиран от Варненската туристическа камара. Според него ще има преструктуриране на пазара, както и на предлаганите дестинации. Той очаква след пандемията скок на пътуванията. „В момента просто сме в една пауза“, коментира Пасев.   

Image

Георги Пасев

Чартърните програми имат бъдеще и няма да умрат, но ще се променят. Ще се държи на качеството, а не на ниските цени. Хората ще са готови да плащат повече пари за по-високо качество. Вероятно към 2022 г. ще има възстановяване на чартърните програми на нивата от 2019 г., смята Пасев. Все повече ще се търсят такива пътувания от много ангажирани и заети хора. Те нямат време да правят индивидуално програмите си и ще разчитат на професионализма на туроператорите. 

Чартърният туризъм ще се насочи към специфични дестинации, към които няма редовни полети. Такъв ще има по време на празници, в пикови периоди и за дестинации, генериращи голям интерес. Например чартърни програми ще има към Сицилия, Египет, Турция. Според Пасев следващият хит ще бъде Тунис.  

Същото мнение за консолидацията на туроператорите изрази и Красимир Златанов, управител на туроператора „Екзотик холидей“. Според него ситуацията със забраната на екскурзиите е тежка за компаниите, които са взели блок места по редовните полети на авиокомпаниите за предстоящите коледни и новогодишни празници. Клиентите трябва да чакат до 21 декември дали ще могат да пътуват. Авиокомпаниите и хотелите обаче не могат да чакат до тогава. Туроператорите сме в капан, подчерта Златанов. Компаниите правят много групи за Дубай, Малдиви, Занзибар, Турция, Египет, Тунис и други дестинации. 

Image

Красимир Златанов

Той апелира за изработването на протоколи и ясни правила за пътуване от страна на държавата. За целта трябва да има хоризонт за бизнеса поне три месеца напред. Красимир Златанов очаква до 2022 г. записванията да продължат да бъдат в последния момент. 

 Image

Донка Георгиева, управител на „АБ травел“, Варна и член на УС на Варненската асоциация на туристическите агенции посочи, че трябват грантове и безлихвени кредити за туроператорите. Целта е бизнесът да продължи да работи и да може да върне парите през март на своите клиенти. Освен това да има социални мерки за задържането на персонала. Георгиева обяви, че във Варна има регистрирани 120 туроператора. С офисите на чуждите и на големите български компании, броят им е доста повече. Във Варненската асоциация на туристическите агенции членуват 34 фирми, което е 1/3. 

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати