Новини

Следващата седмица ще има яснота за помощта на екскурзоводите

   
Следващата седмица ще има яснота за помощта на екскурзоводите

Вероятно следващата седмица ще има яснота за мярката, по която ще бъдат подпомогнати екскурзоводите. Това обяви Христина Неделчева, председател на Съюза на екскурзоводите в България по време на 13-тия а 13-тия „Черноморски туристически форум“, организиран от Варненската туристическа камара. Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства по ОПИК вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица. Проектът е на стойност 3 милиона лева. Помощта се очаква от около 1400 регистрирани екскурзоводи в страната. 

Image

Христина Неделчева подчерта, че желанието на бизнеса е да се прилагат по-ограничени и по-минимални критерии и средствата да бъдат отпускани по-бързо. Все още не са уточнени критериите, които ще наложи тази програма, поради което не може да се предвиди каква част от екскурзоводите ще могат да се възползват от тази помощ. 

Христина Неделчева обясни, че над 80% от членовете на Съюза на екскурзоводите в България работят само като екскурзоводи и това им е основният доход. Към 80% са в сектора на входящия туризъм, а останалите 20% - в изходящ туризъм. Тя приветства инициативата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която включи екскурзоводите в рекламната кампания на министерството, показваща по-малко известни места в България.  

Image

Бранимир Белчев от съюза коментира, че генерално липсва реклама на обектите от списъка на ЮНЕСКО в България. Това е срам за страната и държавата и целият бизнес губи милиони, подчерта той.  

Image

Стефан Бозаджиев от съюза очерта нов подход за работа на екскурзоводите в бъдеще – виртуални платени турове. През зимата, когато нямаме туристи можем да работим по този начин и да реализираме допълнителни доходи, обясни той. Бозаджиев е започнал да прави такива от началото на пандемията, като работи на англоезичния пазар и то предимно с американци. Показва предимно София. Едните са били насочени към туристи, които вече са посещавали България, но са искали отново да изживеят преживяното тук. Другата група турове е насочена към американци, които никога не са идвали в България. По този начин им увеличава интереса и се надява след пандемията да дойдат. Бозаджиев прави и безплатни клипчета в Youtube. За частните платени турове използва другите платформи, като Zoom и Teams. „По този начин си реализирах допълнителни приходи“, каза екскурзоводът. Стефан е използвал платформата Pay pal за разплащане. При безплатните турове е предоставял възможност да му пращат бакшиши. 

Image

На виртуалния туризъм залага и Елена Георгиева, член на съюза. Според нея това е новата позитивна практика в екскурзоводските услуги в условията на социална изолация и забрана за пътуване. Тя прави виртуални екскурзии в чужбина. Елена Георгиева в последните години обслужва основно български групи по време на екскурзии в страната и в чужбина. 

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати