Новини

Босна и Херцеговина откри ски сезона въпреки коронавируса

   
Босна и Херцеговина откри ски сезона въпреки коронавируса

Ски курортите в Босна и Херцеговина се подготвят усилено за зимния сезон, надявайки се че въпреки пандемията от коронавирус, причинила огромни щети на туристическия бизнес в света, ще успеят да привлекат гости, за които любимите им дестинации в Австрия или Франция са недостъпни, предаде агенция Хина.

Ски сезонът в Яхорина край Сараево бе открит днес, след като ски пистата Полице бе снабдена със система за изкуствен сняг. Полице ще бъде достъпна за скиори денонощно, а останалите писти ще бъдат пускани в действие постепенно, в зависимост от валежите от сняг, предава БТА.

Управлението на Олимпийски център Яхорина се надява, че тази година ще привлекат много скиори, особено след информациите, че популярни ски дестинации в Европа ще останат затворени най-малко до 10 януари.

"Ски центровете във Франция съобщиха, че ще останат затворени. За пръв път хора, които обикновено ходят на ски във Франция, Италия, Австрия, сега правят резервации в Яхорина, и то не малък брой. Според информацията, която имаме, резервациите за тази година са повече от миналата", каза за Хина говорителката на Олимпийски център Яхорина Саня Черемиджич.

Компанията смята, че "корона гаранциите", които те предлагат, ще им помогнат да запълнят целия си капацитет. Това означава, че в случай на затваряне на граници или заболяване на гостите от Ковид-19 компанията ще запази резервацията им за сезон 2021/2022 г. или ще им възстанови 80 процента от платените суми.

Властите в Босна и Херцеговина решиха да не въвеждат допълнителни рестриктивни мерки заради коронавируса, като прецениха, че действащите сега мерки дават резултат, така че ски курортите в страната разчитат да привлекат повече посетители от съседните страни.

В ски курортите ще бъдат въведени специални мерки, включително ограничаване на броя на скиорите, превозвани с лифтове, спазване на дистанция на опашките за лифта и задължително носене на маски до спускането по пистата, редовна дезинфекция и спазване на ограниченията в баровете и ресторантите в курортите. Важна новост в сравнение с миналите години е забраната за големи партита с музика, с които Яхорина е известна.

Подобни мерки ще бъдат прилагани и в другите босненски ски курорти, включително Биелашница и Игман



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати