Новини Хотели

Георги Дучев: Хотелиерите са в клопка

   
Георги Дучев: Хотелиерите са в клопка

„Ако бъдат приети в предложения вид, тези мерки ще нанесат тежък, а в някои случаи и фатален удар върху много хотели, чийто бизнес през последните месеци едва се посъвзе от извънредното положение, наложено на 13 март 2020 г. Скорошно допитване на БАПМХ до бранша показа, че в България няма нито един случай на заразяване с коронавирус в хотел, което е показателно за сериозността, с която хотелиерите се отнасят към безопасността на гостите си“, това пишат от Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) в отворено писмо до премиера Бойко Борисов от 24 ноември.

Макар че дейността на хотелите не е прекратена или забранена пряко със Заповед № РД-01-677/ 25.11.2020 на министъра на здравеопазването професор Костадин Ангелов, дейността на ресторантите и баровете им е забранена. Какво значи това за хотелиерския бранш, биха ли могли да продължат да работят, какви са очакванията от идния зимен сезон и какво ще се случи със служителите на хотелите – това коментира пред ФАКТИ изпълнителният директор на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели Георги Дучев.

„Това, че заповедта е до 21 декември означава, че Студентски празник няма да има, няма да има и Никулден. Въобще много добри резервации ще отпаднат в хотелите, защото тяхната дейност не е забранена, те не са затворени, но при положение, че ресторантите са затворени и гостите може да се изхранват само с румсървис, това до голяма степен обезсмисля работата на хотели. Румсървисът винаги е бил спомоществовател на основното изхранване, което е в ресторанта. Много от хотелите нямат инфраструктура, с която да осигурят румсървис. Може да си представите и как отивате в един хотел, в една стая, която в някои от случаите може да не е много голяма. Там трябва да се храните на някакви масички, на шкафчета. Самите стаи не са пригодени за функционално, удобно изхранване.

В момента масово падат резервации, но не това е най-голямото притеснение на хотелиерите. Най-голямото притеснение на хотелиерите в момента е, че мерките могат да бъдат удължени след 21 декември. Като втори сценарии, също много сериозен за тях, е мерките да бъдат разхлабени в периода Коледа - Нова година и от 1 януари отново да влязат в сила“.

На въпроса дали би било в помощ на бранша да работи на Коледа и Нова година, Дучев отговори: „Ще бъде в помощ, но има опасност много хотелиери да изпаднат в една определена клопка. Тя се състои в следното: от понеделник започнаха да се подават молби за тази мярка, която е свързана с тези прословути 24 лева на ден за хората, които са освободени в неплатен отпуск. И с тази мярка, и с 60 на 40 има едно условие след това хората да бъдат минимум два месеца на работа. В един момент ще се получи така, че хотелиери, които подадат молба и бъдат одобрени, служителите им ще вземат пари по тази мярка - парите се изплащат директно на служителите, но след това ако се наложи локдаун от първи януари, това означава, че те ще са длъжни да държат на работа хора без да имат работа и да плащат заплати“.

Сценариите за служителите в хотелиерския бранш също ще бъдат различни, според Георги Дучев. „Различно е, отпуските са изчерпани, някои са били на борсата, други бяха по 60 на 40 – основните екипи. Доста хотели, градски например, спа хотелите също, задържаха основното ядро. Те не бяха на борса, но тези, при които са били на борса, борсата изтича и при тях става една много сложна ситуация. Действително въпросът е дали правителството ще има добрата воля да подпомогне хотелиерския бранш главно заради служителите.

Всъщност основната ценност за хотелите, това са хората, това са екипите. Много от тях са създавани трудно в продължение на години. Сега с едно движение се разрушава труд, който е положен, за да се направят екипи. Не просто служители, защото повечето от постоянно работещите хотели – бизнес хотели, градски хотели, спа хотели, там ситуацията е доста по-различна от тази в морските хотели, които работят по 3-4 месеца през лятото и след това разпускат персонала си. При хотелите, които са целогодишно работещи нещата са доста сложни и очакваме да се усложнят още повече, ако рестриктивните мерки продължат“, коментира той.

Относно това дали хотелиерския бранш разчита на чуждестранни туристи тази година, Дучев каза: „При зимните курорти сезон във вида, в който е бил в предходни години няма да има със сигурност, независимо къде и как се разхлабят мерките. Все пак хората взимат решение за почивки някакъв период преди самите почивки. Не е “днес разхлабят мерките, утре ще отидем да пътуваме”. За някои ще бъде така, но масово не. Основният пазар през зимния сезон е британски пазар. Той остава затворен, така че се разчита основно на българи и някои съседни страни, например на македонци“.

На въпроса дали поставени в ситуация като сегашната за хотелиерите и ресторантьорите се създават условия за неправомерни дейности като неспазване на забраните, той отговори: „Наложените, утвърдените хотели със сигурност няма да шмекеруват на дребно. За тях едно тотално затваряне ще бъде катастрофално. Разбира се, не изключвам определени хотели, къщи за гости, ресторанти и въобще бизнес, който е забранен, на свой риск да отворят или да работят ъндърграунд. Те си носят съответните рискове и при евентуално залаване ще има доста сериозни санкции. Наистина не виждам смисъл за това, че днес ще изкараш 200 лева, утре да те затворят и да стоиш с месеци без един лев доход. Това е доста рискована игра, предполагам, че някои ще се поблазнят, но едва ли ще бъде масово“.

„Определено икономическите мерки не са достатъчни. Трябва да разграничим икономическите мерки, които ефективно и сега се въвеждат и икономически мерки, които се декларират, но не е ясно кога ще бъдат въведени. Говори се за едни милиарди, за едни големи помощи. Въпросът е тази подкрепа за бизнеса да дойде възможно най-скоро,така че той да поеме глътка въздух и да може да запази служителите си. Точно преди Коледа и Нова година да настане едно масово освобождаване на служители, за което в Банско вече сериозно говорят, това ще бъде не просто неприятно, а направо трагедия за много хора. Има хора с кредити, всеки си е направил сметката разходи на база определена заплата. Ако така продължат нещата, за хотелиерския бранш ще бъде една доста тъжна Коледа и Нова година“, това каза изпълнителният директор на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели по повод икономическите мерки за подпомагане на бранша.

А какво всъщност е нужно да се направи, за да се подобри ситуацията в хотелиерски бранш, Дучев коментира: „Две неща биха били доста сериозна помощ за бизнеса. Едното не зависи от нас, не зависи от никой. Това, разбира се, е да се подобри цялостната обстановка с разпространението на коронавируса, така че т. нар. епидемиологична обстановка да се подобри чувствително или, както казват специалистите, да достигне плато и след това започнат да намалят случаите, което би довело до разхлабване на мерките.

Другото нещо е, ако се запазят в този вид нещата или се стигне до усложняване на епидемиологична обстановка и затягане на мерките, това означава, че трябва действително правителството по възможно най-бързия начин да предприеме действия, така че да подкрепи бизнеса и да не се стигне до масови фалити. Самите бизнеси, които работят през лятото – говоря за хотелиерите, при първото затваряне пострадаха доста сериозно. Ресурсите, които са имали като буфер или, както някои казват, „мазнинката“, която са имали, всичко е стопено вече. В момента такъв буфер от гледна точка на кеш по-скоро няма. Разликата между това да продължат да функционират туризмът и хотелите и това да спре и да се стигне до масови фалити настина в подкрепата. В момента сме на ръба“.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати