Новини

BUBSPA поиска включването на хотелите в помощите

   
BUBSPA поиска включването на хотелите в помощите

Български съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) се обърна към вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева с искане за включване на КИД 55 към Списъка с кодовете на икономически дейности, за които са въведени временни ограничения за осъществяването на дейност с акт на държавен орган в периода на обявено извънредно положение, утвърден със Заповед № РД-06-43/30.11.2020 г. на Министъра на труда и социалната политика
Заповедта определя секторите, които могат да получат компенсации по т.нар. мярка "Запази ме", предоставяща по 24 лв./ден на работник или служител, осигуряван в сектор, чиято дейност е временно ограничена с акт на държавен орган.

Със Заповед № РД-01-677/25.11.2020 г. на Министъра на здравеопазването временно бе преустановена дейността във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма.
С влизане в сила на заповедта на 27.11.2020 г. всички категоризирани ЗХР, прилежащи към места за настаняване преустановиха дейността за външни клиенти и организираха единствено изхранването на своите гости с рум-сървис. Това ограничи съществено нуждата от заети служители в звена кухня и сервиз и налага пускането на част от колегите в неплатен отпуск за периода, в който ресторантите не функционират.

Въпреки това, обаче, КИД 55, по който се осигуряват работниците и служителите в ЗХР, прилежащи към местата за настаняване, не е включен в списъка на секторите за подпомагане!

Разчитаме на подкрепата на вицепремиерът и министър на туризма г-жа Марияна Николова и на съдействието и своевременна реакция на министъра на труда и социалната политика г-жа Деница Сачева!



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати