Новини Турагенции

Десет туроператора ще получат 1.4 млн. лв. по ОПИК

   
Десет туроператора ще получат 1.4 млн. лв. по ОПИК
Румяна Балтова от \"Руал травел\" държеше мегафона по време на протестите на туроператорите през август

Десет туроператора ще получат помощ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ по мярката „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Това съобщиха за TravelNews от Министерството на икономиката. Компаниите са одобрени за помощта, като общата сума за тях е в размер на 1 423 000 лв. Една фирма може да получи максимум до 150 000 лв. Туроператорите са „Дорис“ ООД, „Юзит калърс България“ ООД, „Съни турс“ ООД, „Руал травел“ ООД, „Аватар тур“ ООД, „Абакс“ ЕООД, „Турал мениджмънт“ ЕООД, „Премиер турс“ ЕООД, „Травентурия“ ООД и „ТУИ България“ ЕООД.

По другата мярка до 10 000 лв. за микро и малки фирми вече са получили средства 429 туроператора и туристически агенти, показва справката на министерството. Общо на тях са преведени 3 790 143,74 лв.

Туроператорът „Дорис“, Сливен организира предимно автобусни екскурзии, има собствени превозни средства и държи редовни автобусни линии. Управителят Тодорка Енева е сред учредителите на новата Българска асоциация за изходящ туризъм. „Юзит калърс България“ е туроператор, който основно прави студентски бригади в САЩ. Част е от международната група „Юзит калърс“. Управител е Росица Панчева, показва справка в Търговския регистър. „Съни турс“ организира основно почивки в България и държи туристическите сайтове за оферти – visit.bg  и Промопочивки.

„Руал травел“ е от големите туроператори на пазара и учредител на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“. Управителят Румяна Балтова наскоро даде пример със своята компания, че има събрани средства от клиенти в размер на 10% от оборота си за 2019 г., който е към 18 млн. лв. Това означава, че дължи 1.8 млн. лв. Според Балтова към 67% от клиентите им са взели ваучери. Стойността им е към 1.2 млн. лв. Тръгнат ли пътуванията ще ги осъществим, подчерта тя. Клиенти са си поискали другите 600 000 лв. Румяна Балтова беше една от водачките на протестите на туроператорите през август.

„Аватар тур“ ООД работи основно на чуждите пазари и води туристи в България. Мажоритарни собственици са Мариета Димитрова, Александрина Панковска и Румяна Моневска, като последната е и управител на дружеството. Компанията гравитира около Любомир Панковски, който държеше фалиралата „Алма тур“. Последната изпадна в несъстоятелност заради финансови разногласия с авиокомпанията „България Ер" (собственост на „Химимпорт“ и на бившата ТИМ). През 2011 г. авиокомпанията заряза туристи на туроператора по летищата.

„Абакс“ е туроператор, който не работи с крайни клиенти, т.е. директно с туристите. Той е единственият wholesaler в България, който продава своите програми само посредством регистрирани туристически агенции на територията на цялата страна. Собственост е на „Травел медиа“ АД с управител Горчо Пасев.

„Турал мениджмънт“ ЕООД, Варна води чужди туристи в България предимно от Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Израел. Притежава няколко хотела по морето и организира програми за студентска практика от Украйна по българското Черноморие. Собственик и управител е Гешо Любенов, показва справка в Търговския регистър.

„Премиер Турс“ е водеща травел мениджмънт компания, създадена през 1998 г. Фирмата е собственост на международната компания Go Global Travel (базирана в Израел) и представител на American Express Global Business Travel в България. Туроператорът е специализиран в предлагането на самолетни билети, хотелско настаняване, круизни пътувания, организиране на мероприятия, трансфери, коли под наем и др. Работи с много туроператори и туристически агенти в страната. Управители са Мария Московска,  Офир Езра и Гил Шехтер.

Туроператорът „Травентурия“ държи сайта pytuvane.com. Екипът на фирмата има повече от 15 години опит в областта на алтернативния туризъм. Работят с български туристи и с чужденци, които посещават страната ни. Собственици са Ивайло Николов, Атанас Захариев и Светослав Велков.

„ТУИ България“ ЕООД е собственост на големия германски концерн „ТУИ груп“. В България води около 230 000 туристи годишно, предимно по морето. Концернът е изправен пред фалит, след като отчете 83% спад на продажбите. Ръководството на компанията поиска държавна помощ от германското правителство и се обърна  към най-големите акционери с искане за допълнителна капитализация на компанията. С най-голям дял в компанията - 24.89%, е руският милиардер Алексей Мордашов, собственикът на компанията за стомана "Северстал", чието състояние според "Форбс" е 19 млрд. долара.

Вицепремиерът Марияна Николова договори в понеделник още 50 млн. лв. от Министерството на финансите за помощ на туроператори и туристически агенти. Средствата са в допълнение на вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Само светлият бизнес ще може да получи финансиране от държавния бюджет. Всички, които ще кандидатстват за помощ от бюджета, не трябва да имат задължения към хазната, това заяви вицепремиерът. В момента се разработва безвъзмездната грантова схема, чрез която 50 млн. лв. ще бъдат предоставени на Министерството на туризма, което ще трябва да ги разпредели към туроператорите и туристическите агенти. Базата за разпределяне на средствата ще е оборотът от предходната година, а процедурата ще е максимално опростена.

Мирослав Иванов

Image

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати