Новини

България може да иска ваксина за туристите

   
България може да иска ваксина за туристите

България може да въведе задължение пристигащите от чужбина да имат поставена ваксина, за да влязат в страната. Това даяви пред БНР председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Той обаче не уточни кога може да влезе в сила тази мярка и дали се отнася за всички чужденци или ще има облекчения за граждани на ЕС.

Той добави, че първите ваксини ще пристигнат в България на 27, 28 и 29 декември. Веднага след това започва ваксинирането на всички желаещи, които работят на първа линия. Около 60 хил. души ще могат да се възползват от първата партида, тъй като за всеки ваксиниран ще се използват две дози, а общият брой на ваксините в първата доставка е 125 хил.

"Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират", каза още Гигов. Той обясни, че различните фази на ваксиниране няма да са задължително една след друга, а ще се правят паралелно.

Гигов призова хората да не вярват на антиваксърите и настоя да се проведе разяснителна кампания сред българите.

"По-добре е да се направи ваксинация, дори и човек да е преболедувал. Да, може пак да се зарази след ваксина, но ще прекара болестта много по-леко. Ваксините в никакъв случай не са конспирация. Производителите са структури с огромен капацитет и средства, които са ни осигурили безопасни ваксини", добави Гигов.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати