Новини Турагенции

Интересът на чужденците към културния туризъм у нас се запазва за след пандемията

   
Интересът на чужденците към културния туризъм у нас се запазва за след пандемията
Щандът на България на борсата в Лондон, когато се провеждаше на живо

Интерес към културния туризъм в България има от страна на чуждите туроператори и туристи. Запитванията обаче са за втората половина на 2021 г. и за 2022 г. Това показват данните на български участници в онлайн международната туристическа борса WTM в Лондон. Интерес за културен туризъм към България има, особено от Белгия и Нидерландия, заяви за TravelNews Даниела Накова, управител на туроператора „Темпора травъл“. Партньорите обаче са плахи и опипват почвата, защото очакват да видят дали туроператорите ще просъществуваме след кризата, отбеляза тя. Записванията засега вървят само като желания, без да се плащат вноски. Причината е, че компаниите навън не искат да взимат и след това да връщат пари.

Интерес към България има още от Швейцария, Италия, Германия, САЩ, Канада и Австралия. Но те са свързани с обиколки на страната и съседни държави, каза Даниела Накова. Програмите са България и Северна Македония, България – Гърция и Северна Македония, България – Сърбия и Северна Македония, България – Румъния. Накова посочи, че на борсата в Лондон е имало специално голямо търсене към Албания и Румъния.

„Темпора травъл“ предлага още на чуждите туристи алтернативен туризъм. Туроператорът организира почивки сред природата и планините у нас. Прави още винен туризъм и СПА и уелнес.

Имаше много голям интерес към България на WTM за културен и събитиен туризъм за втората половина на 2021 и за 2022 г., обяви Ирина Найденова, управител на „Александър тур“. От туроператора са провеждали по 4-5 онлайн срещи на ден с партньори. За 2022 г. са проявили интерес компании от САЩ и Австралия за специализирани обиколни турове, подчерта Найденова.

Двата туроператора са доволни от виртуалния щанд на България на WTM в Лондон. Организацията от страна на изложението е била на много високо ниво като за първо голямо дигитално събитие. Те са получили и добра помощ от страна на експертите на Министерството на туризма.  

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати