Новини Турагенции

Готова е мярката с помощта от 50 млн. лв. за туроператорите

   
Готова е мярката с помощта от 50 млн. лв. за туроператорите

Мярката с помощта от 50 млн. лв. за туроператорите и туристическите агенти е готова и е изготвена от Министерството на туризма. Това съобщи за TravelNews Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Предстои да бъде изпратена за одобрение в Европейската комисия. Една компания ще може да получи максимално 800 000 евро държавна помощ. Такива ще могат да получат само най-големите туроператори и агенти. За база са определени 4% от обората на фирмите през 2019 г. Това означава, че например туроператор или агент с оборот от 500 000 лв. през миналата година, ще получи сега 20 000 лв.

Процедурата ще бъде максимално опростена, като документите ще се подават в министерството, обясни Попов. Засега няма яснота дали ще се приемат онлайн или чрез деловодството. Сред документите, които трябва да представят туроператорите и агентите, са ОПР, баланс, 7 декларации и липса на задължения към НАП.

От АБТТА са изпратили благодарствено писмо към вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова за нейната подкрепа. „Използваме случая да изразим нашето уважение към Вашите усилия за мерките, които предприехте в подкрепа на дейността на туроператорите и туристическите агенти и на туризма в цялост“, пишат от АБТТА и припомнят бездействието на нейната предшественичка Николина Ангелкова.

Димитър Попов обясни, че има проблем с оборотите на някои туроператори и агенти, защото са отчитани по различни начини. Разрешен вариант за осчетоводяване на продадения туристически пакет е чрез разчетна сметка, в която се осчетоводяват платените от туристите сумите, както и тези, платени към доставчици за съответните услуги. В този случай, като приход се осчетоводява само маржът, формиран като разлика между получения приход и направения разход. Според него на компаниите, които прилагат това счетоводство, трябва да им се даде допълнителна възможност да кандидатстват за финансиране, като документират каква част от паричните потоци съответстват на заплатени от клиентите туристически услуги и се явява фактически оборот.

Попов посочи и друг проблем с документите, които се предвижда да бъдат изисквани във връзка с кандидатстването за помощта, и по специално декларацията за затруднено положение към 31.12.2019 г. Това, че фирмата не покрива този показател или е на загуба, не означава, че тя не успява да покрие своите задължения и да осъществява успешно дейността си. Често влошаването на този показател се дължи на направени от предприятието инвестиции. Важно е предприятията да не са били в ликвидация или несъстоятелност, отбеляза той.

Съгласно последното изменение на  Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19 (2020/C 218/03) по вече приложената мярка 3-10 от оперативната програма „ Иновации и конкурентноспособност“ г., бе дадена възможност  и съответно отпадна изискването по процедурата да не могат да получават финансиране предприятията, които са били в затруднено положение към 31 декември 2019 г., Разбира се, тези фирми следва да са заплатили изцяло своите задължения към държавата. От АБТТА настояват това изискване да отпадне при отпускането на 50-те млн. лв.

Кандидатстването и отпускането на средствата вероятно ще стане до края на декември 2020 г. В краен случай парите може да бъдат преведени и на туроператорите през януари 2021 г.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати