Новини Хотели

Хотелите ще изгубят 35 млн. лв. за Нова година

   
Хотелите ще изгубят 35 млн. лв. за Нова година

Няма разлика между това селското стопанство да бъде ударено от градушка и туризмът да бъде поразен от мерки срещу коронавирус, които спират неговата дейност, каза проф. Румен Драганов

Кметът на Банско да уведоми Комисията за бедствия и аварии, за да получат хората 1 млн. лева обезщетения заради мерките, каза проф. Драганов.

Няма разлика между това селското стопанство да бъде ударено от градушка и туризмът да бъде поразен от мерки срещу коронавирус, които спират неговата дейност. Потърпевшите обаче трябва да бъдат справедливо обезщетени като при бедствие. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ шефът на Института за анализи и оценки в туризма проф. Румен Драганов.

Градушката в туризма представлява това, което се случи на студентския празник, уточни той.


На въпросът дали да отписваме зимния сезон, професорът отговори, че туризмът е готов да заработи веднага, ако му се даде зелена светлина.

„Хотелите са готови на 100%. Работят пет зимни туристически курорта. Освен Банско, Боровец, Пампорово, София, се включва и Мальовица с пълен капацитет. Там има възобновена хотелска база и нови инвестиции в лифтовете“, добави той.

„Голяма част от студентите празнуваха 8 декември в къщи за гости и малки семейни хотели. Вчера имахме бедствено положение. Град като Банско загуби 10 000 студенти. Толкова празнуваха там миналата година на 8 декември“, заяви Драганов.

„Имаме единна система и много точно сега кметът може да определи каква е щетата от бедственото положение вчера, да уведоми Комисията за бедствия и аварии за това, което се е случило и да се вземат мерки за помощ на хората, които вчера бяха ударени. При това развитие на нещата Банско трябва да получи около 1 млн. лева обезщетения незабавно“, подчерта той.

„Ако за Нова година приемем формулата „Меркел“ да затваряме всичко както в Германия, щетата ще е около 35 млн. лева. Това е само за хотелите, а без ресторантите. Ако я прилагаме, трябва да има средства за хората, които спират дейността си и те да бъдат обезщетени незабавно“, каза още проф. Румен Драганов.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати