Новини Хотели

СПА курортите печелят от коронавируса и през ноември

   
СПА курортите печелят от коронавируса и през ноември

СПА курортите в България са най-печеливши от кризата с коронавируса и през ноември, показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) към Министерството на туризма. Те са посетени най-много в сравнение с други места и градове в страната. През летните месеци СПА хотелите отчетоха за първи път много висока заетост, достигаща до 100%. От 1 до 30 ноември най-посещаваният курорт е Велинград, който е посрещнал 13 000 туристи, заявиха за TravelNews от Министерството на туризма. Гостите са почти изцяло българи. На второ място, но далеч зад първенеца, е Хисаря с 3500 туристи. На трето място изненадващо излиза село Баня, до Разлог с 2800 туристи, като задминава Сандански.

В село Баня вече има много нови малки хотели и къщи за гости. Във всички има минерална топла вода, дори и на външните басейни, което допълнително привлича българите. В класацията има още няколко популярни села, които бързо напредват и стават популярни дестинации, измествайки традиционните курорти и градове. Това са село Чифлик, Троянско, село Белчин, Самоковско и село Огняново, до Гоце Делчев. Отлив се забелязва от Сандански, Девин, Сапарева баня, Кюстендил, Старозагорски минерални бани, Вършец и Поморие.

Настоящата криза е една възможност за повишаване на устойчивостта на туристическата индустрия. По-иновативните и по-приспособимите фирми не просто ще успеят да оцелеят, но и ще се развият. Показателно за перспективността на здравния и СПА туризъм е и фактът, че въпреки пандемията от COVID-19 интересът към този вид продукти остава висок, което се доказва и от данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), визиращи общините, познати като СПА дестинации, подчерта вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. По думите ѝ интересът на чужденците към дестинациите за здравен туризъм е голям и в тази тежка кризисна ситуация медицинският, балнео- и СПА туризмът могат да бъдат силен стимул за отрасъла и връщането му към предишните нива.

Израелски туроператори вече проявяват интерес да водят повече туристи за здравен туризъм в СПА курортите на България, заявиха хотелиери. Те също може да започнат да идват по примера на германските здравни каси, като държавата да им поема лечебните и рехабилитационни програми. Преодоляването на последиците от разпространението на COVID-19 със сигурност ще доведе до възобновяване на туризма с по-здравословни правила. Индустрията ще върви напред, поставяйки акцент върху пътувания, насочени към подобряване на здравето, с различна гама от висококачествени продукти и услуги в тази насока. Туроператорите и хотелиерите отчитат още търсене към СПА курортите ни след кризата от страна на туристи от Гърция, Северна Македония, Турция, Русия, Израел и Германия.

Балнео и СПА курортите настояват в новия програмен период да има европейски средства за подновяване на инфраструктурата в тях, обяви за TravelNews Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA). Средствата и мярката трябва да бъдат заложени по бъдещата оперативна програма “Региони в растеж” за 2021-2027 г., обясни Кацарова. Съюзът засега няма изчисления колко точно пари ще бъдат необходими.

Основен проблем, пред който се изправят българските общини, на чиято територия има минерални източници, е силно амортизираната инфраструктура, старите тръби, лошото състояние на водоземните и водопреносните съоръжения и мрежите, които в по-голямата си част са изграждани в периода на 60 и 70-те години на миналия век. Финансовият ресурс, необходим на българските балнео и СПА курорти за решаване на най-сериозните проблеми, е огромен и непосилен за общинските бюджети. Находищата на минерални води в България, които са изключителна държавна собственост, са общо 102. Данните сочат, че до момента се оползотворява под 20% от ресурса, като потенциалът е 3800 литра в секунда, обясни Сийка Кацарова. Според нея се изисква огромен труд на експерти-хидрогеолози за оценка на съоръженията и набелязване на съответните мерки. Освен това трябва решение в спешен порядък, защото в един момент някой балнео или СПА курорт може да остане без минерална вода.

“Убедени сме, че голяма част от европейските пари през новия програмен период ще бъде насочена именно към инфраструктурните проекти. В бюджета на новата инвестиционна програма на Европейския съюз, чиято цел е в условията на световна пандемия да подпомогне рестарта на икономиките, за устойчива инфраструктура, са заложени 20 милиарда евро”, подчерта Кацарова. Без държавна помощ и финансиране чрез различните инструменти на Европейския съюз, е невъзможно модернизирането на инфраструктурата в курортите. Общините ще разчитат и на публично-частно партньорство, когато става въпрос за възстановяване на градските балнеолечебници. В страната има общо 145 сертифицирани балнео, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове.

Мирослав Иванов

Брой туристи в СПА курортите през ноември 2020 г.

•            Град Велинград - около 13 000 туристи

•            Град Хисаря  - около 3500 туристи

•            Село Баня в общ. Разлог  -  около  2800 туристи

•            Град Сандански - над 1700 туристи

•            Село Чифлик - около 1400 туристи

•            Село Белчин - над 800 туристи

Източник: ЕСТИ, Министерство на туризма



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати