Новини

Бившият зам.-министър Бранимир Ботев получи най-висшия орден на Испания

   
Бившият зам.-министър Бранимир Ботев получи най-висшия орден на Испания

Президентът на Европейската Лига за Икономическо Сътрудничество за Балканите Бранимир Ботев, беше отличен с Официалния Кръст – най-висшия Испански Орден “Isabel La Catolica”.

Орденът “Isabel La Catolica”е създаден на 14 март 1815 г. от крал Фернандо VII и е най-висшия кралски и държавен орден. Обичайно той се присъжда на държавни глави, монарси, премиери и изявени дипломати. Велик майстор на Ордена е лично кралят, а канцлер е министърът на външните работи на Испания.Указът и грамотата за специалното отличие, носи подписите и на двамата. Основните цветове на Ордена са златно и бяло.

 

Карловец получи най-висшия орден на ИспанияНовиниИнформация

 

Предвид ограниченията наложени от Ковид кризата, връчването на Ордена не се е състояло в Мадрид, а в резиденцията на посланика на Кралство Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко. На официалната церемония проведена в тесен кръг, съобразно наложения протокол, на която посланик Поланко е връчил отличието на г-н Ботев са присъствали  Н.В. Симеон II и дипломати.

Кралица Isabel La Catolica (Исабела I Кастилска) , на чието име е ордена, отвоюва Испания от арабите и завършва великата Реконкиста, която слага край на осем вековното ислямско владичество над Иберийския полуостров. Кралицата лично субсидира и инициира експедицията на Христофор Колумб през 1492 г., вследствие на което е открита Америка.

 

Карловец получи най-висшия орден на ИспанияНовиниИнформация

 

Тя е ревностна християнка, католичка, законодател и личността, която вследствие на династичния си брак с Фердинанд Арагонски, слага началото на обединението на Испания, завършило с победоносната Реконкиста и превземането на Гранада. Благодарение на нейното дело арабите са изтласкани от Европа, Америка е открита и присъединена към християнския свят, а Испания се превръща в империя за векове напред.

Други  българи, получили най-високите отличия и приети в същия орден са Симеон II и министър-председателя проф. Георги Близнашки.

Благодарение на Бранимир Ботев в България за първи път дойде главният секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай. Той беше зам.-министър на икономиката с ресор туризъм. Ботев доведе Рифай на форум на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) през 2014 г. Ботев беше най-големият критик на бившата министърка на туризма Николина Ангелкова. 

 
 
 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати