Новини Събития Турагенции

Лаборатория „Геника“ прави PCR тестове с отстъпки за туризма

   
Лаборатория „Геника“ прави PCR тестове с отстъпки за туризма

Съдържание от „Геника“

Генетична медико-диагностична лаборатория „Геника“ ООД започва да работи в тясно сътрудничество с туристическия сектор, съобщи Кремена Месечкова, изпълнителен директор на компанията. Лабораторията прави специални отстъпки за PCR тестове на туроператорите, агентите и хотелите, както за техния персонал, така и за клиентите им. Бързи резултати могат да бъдат вадени в същия ден при пътувания за чужбина, обясни Месечкова. Цената на PCR тест е 125 лв. на човек. За цялото семейство е 89 лв. на човек. За групи има допълнителни отстъпки, за което се сключва договор между лабораторията и туроператори, агенти, и хотели, подчерта Месечкова.

„Геника“ има лаборатории в София, Варна, Пловдив, Бургас, Пазарджик и Стара Загора. Те разполагат със следната апаратура: PCR апарати, Real-time PCR, апарати за хоризонтална и вертикална гел-електрофореза, система за хибридизация, секвенатори с лазерна детекция, специализирана апаратура и софтуер за спермален анализ, специализирана апаратура и софтуер за кариотипиране.

„Геника“ пуска и най-новия ARVI тест (Acute Respiratory Viral Infections), който също е PCR тест за едновременна детекция на 22 патогена, свързани с остри респираторни вирусни инфекции. Тестът открива множество респираторни вируси, свързани с грипни и негрипни респираторни инфекции, като ги разграничава от SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Тестването е единственият начин да се идентифицират правилно патогените, причиняващи близките симптоми между грип А, Б и COVID-19. С диагностична цел за установяване на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) понастоящем се използват две групи тестове - PCR и антигенни. PCR тестовете са по-чувствителни от антигенните тестове и се приемат за "златен стандарт" в лабораторната диагностика на SARS-CoV-2, обясни Месечкова.

ARVI тестът се приема за "златен стандарт" в лабораторната диагностика на SARS-CoV-2 и други респираторни заболявания. Тестът е одобрен за използване от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ. Тестът е предназначен за пациенти със симптоми и отнема няколко часа. Резултатите от теста ориентират лекаря за вида на патогена, който предизвиква респираторното заболяване (вирусна, бактериална или смесена етиология). Това дава възможност за аргументирана преценка на терапевтичния подход за конкретния пациент - например необходимост от прилагане на антигрипни препарати, антибиотици или само симптоматично лечение и др. Подходящи проби за изследване са назофарингеален и орофарингеален секрет. ARVI тестът дава възможност с една-единствена проба да бъде подпомогната диференциалната диагностика между COVID-19, сезонен грип и друга респираторна вирусна инфекция.

ARVI тестът се предлага в два варианта. Първият включва изследване на новия коронавирус, двата грипни и 15 негрипни вируса и ще е на цена 140 лева. Вторият надгражда изследването с още четири вирусни патогена, изчерпвайки всички възможни респираторни вирусни патогени, като цената ще е 190 лева.

Към днешна дата лаборатория "Геника" е единствената, която предлага този тест. Лабораторията от 15 години е тясно профилирана в PCR диагностиката на инфекциозен и човешки геном и е пионер във внедряването на нови тестове и висококачествена диагностика. Клиниката е специализирана в ДНК и РНК диагностиката на редки генетични заболявания в България. В извършването на този вид диагностика участват високо квалифицирани специалисти със степен „доктор на науките“ и „доктор“. Екипът включва и млади специализанти, докторанти и дипломанти. Централният клон на лабораториите се намира в София.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати