Заведения Новини

Конфедерацията в туризма иска спешна среща с премиера

   
Конфедерацията в туризма иска спешна среща с премиера

Конфедерацията на Българския Туристически Бизнес (КБТБ), представляваща обединението на шестте работодателски организации в сектор Туризъм, настоява за спешна работна среща с премиера Бойко Борисов. Те са изпратили писмо до Министерския съвет, съобщиха от организацията. Националният борд по туризъм, един от членовете на Конфедерацията вече настоя за отварянето на ресторантите в страната. Те изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Марияна Николова и министрите на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, на труда и социалната политика Деница Сачева и на икономиката Лъчезар Борисов. „Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването №РД-01-677/25.11.2020 г. хотелите остават отворени, но де факто дейността им е сведена до минимум поради обстоятелството, че ресторантите са затворени и това води до невъзможност да бъде предоставяна стандартната туристическа услуга. Нещо повече, това формално обстоятелство лишава служителите на хотелите, с които са сключени договори с код по КИД – 2008 55.10, да получат финансова подкрепа и практически хотелиерството остава извън обхвата на действащите мерки за компенсации“, пише в писмото.

Бордът настоява да бъде ревизирана заповедта на министъра на здравеопазването и съответно от 21.12.2020 г. да бъде разрешено нормалното функциониране на всички звена, свързани с настаняване и хранене в хотелите при стриктно спазване на противоепидемичните разпоредби. В противен случай, загубите за хотелиерския и ресторантьорски бизнес са непредсказуеми и следва да бъдат осигурени от страна на правителството адекватни финансови средства за обезщетение на собствениците и мениджъри в туристическата индустрия. Досега само Марияна Николова е подкрепила бранша. От Националния борд по туризъм обръщат внимание, че всички съществуващи мерки за подкрепа са насочени към малки и средни предприятия и единствената програма, която не дискриминира големите предприятия е 60/40. Според определението в Закона за счетоводството, нормативния акт, който дефинира категориите предприятия, големи предприятия са тези, които към 31 декември на текущия отчетен период надвишават най-малко два от следните показателя:

1. Балансова стойност на активите - 38 000 000 лв.;

2. Нетни приходи от продажби - 76 000 000 лв.;

3. Средна численост на персонала за отчетния период - 250 души

Изключването на големите предприятия от програмите за подпомагане в хода на пандемията КОВИД -19 и във времето за преодоляване на последствията през цялата 2021 г., е сигурна предпоставка за фалити, загуби на данъци и безработица, което ще доведе до крах на икономиката на страната, обясни Полина Карастоянова, изпълнителен директор на борда пред TravelNews. За да се избегне подобен негативен модел на развитие е необходимо да се предприемат енергични действия за допускане до участие във всички форми на подпомагане (включително мораториум върху кредитите – лихви и главници; субсидиране с 10-20% от оборота в нормални условия и др.), както и изработване на специална програма за големите предприятия за периода 2021-2022 г., допълни тя.

Сдруженията на заведенията поискаха веднага да бъдат отворени и да не се чака датата 21 декември 2020 г. „Наближава датата 21 декември. Заветната дата, на която заведенията, фитнесите и моловете трябва да бъдат отворени. Единствените, които поеха тежестта и финансовите негативи от страна на бизнеса за справяне с пандемията. Нощните клубове са затворени повече от месец, а общо през годината вече 150 дни. Това е почти половин година, в които те не могат да упражняват правото си на труд. Ресторантите са затворени от 20 дни и общо през годината трети месец“, написаха те в позиция до медиите.

Единствената правилна позиция, която Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията в България можем да приемем е:

Незабавно отваряне на всички затворени със заповед на министъра на здравеопазването бизнеси и обявяване на правилата, при които ще работят. Не на 21 декември! Сега! Обявяване на взетите решения като неефективни, грешни и въвеждане на мораториум за дискриминационни забрани за извършване на труд на само една част от бизнеса. Забрани за работа да се въвеждат само и единствено за всички сектори, които не обхващат стоките от първа необходимост.

Настояваме за отмяна на забраната за работа на всички нощни клубове, ресторанти, барове, фитнеси и молове! И искаме да знаем при какви правила нашите клиенти ще могат да посрещнат Нова година, допълниха от двете сдружения.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати