Новини Турагенции

Варна и Бургас са рекламирани пред руските туроператори

   
Варна и Бургас са рекламирани пред руските туроператори
Снимка: Нова ТВ

Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) проведе уебинар за пътуванията към България през 2021 г., който беше открит от Катя Жекова, аташе по туризма и първи секретар на посолството на страната ни в Москва. Тя подчерта, че Русия е била и остава един от основните туристически пазари за България, пише travelvesti.ru. Сега трябва да започне подготовката за сезон 2021. В дискусията участваха представители на община Варна: кметът Иван Портних, както и Станислав Маринов, Павлина Герчева, Десислав Михов; представители на община Бургас: Димитър Николов, както и Симеон Кънев и Гергана Парашкевова. От летищата във Варна и Бургас се включи Иво Бързов.

През 2021 г. Варна ще отпразнува 100 години курортна дейност. На 10 юни 1921 г. градът е обявен за морски курорт. Кметът Иван Портних подчерта, че градът има ясна организация и ще се спазва строг контрол на противоепидемичните мерки. Варна остава сигурна и привлекателна туристическа дестинация, допълни той. Много жители говорят и разбират руски, отбеляза Павлина Герчева. Има красиви не само плажове, но и много музеи и художествени галерии, археологически обекти. Сред онези места, които трябва да бъдат посетени, е Варненският некропол с уникалните си исторически артефакти. Това е символът на града - катедралата "Успение Богородично". Трябва да бъде видян и градският археологически музей, Римските бани - 4-тите по големина в Европа и перфектно запазени, Евсиноград - лятната резиденция на монарсите от 19-ти век, Морският парк и Университетският еко-парк. Във Варна и региона има 17 плажа, отбеляза Герчева.

Популярният курорт Св. Константин и Елена е само на 8 км от Варна. Известен е със своите уникални минерални извори, спа и балнеолечения. А местният манастир наистина е остров на святост и тишина. Друг известен курорт е Златни пясъци - на 12 километра от града. Той е получил множество награди. В него има около 90 модерни хотела, ресторанти с голямо разнообразие, както на плажа, така и в зелени площи.

През 2021 г. в чест на юбилея на Варна, е разработено специално рекламно лого. Предвиждат се много международни фестивали, филмови фестивали, фолклорни фестивали, спортни състезания, маратони, регати. Вече са заснети шест реклами. Варна е удостоена и с марката за безопасно пътуване.

На уебинара беше представен и курортният комплекс Албена. През сезон 2020 е посещаван от туристи от България, Румъния, поляци и германци. За съжаление нямаше руснаци, но Албена се готви да ги приеме през 2021 г. Курортът се намира на територията на Национален резерват. Повече от 60% от продуктите, предлагани на туристите, се произвеждат в местни ферми. Курортът е идеален за спортни дейности, както в хотелите, така и извън тях. Вече 20 години поред местните плажове са награждавани със сини знамена. Курортът предлага балнеолечение и здравни програми.

Представянето на възможностите на южното Черноморие беше направено от кмета на Бургас Димитър Николов. Той подчерта, че руските туристи традиционно са приоритет и за тях се подготвят специални програми със специални цени. Симеон Кънев се фокусира върху маркетинга на туристическия и културен продукт на Бургас и южното Черноморие като цяло. Според него са въведени най-строгите правила за безопасност на хотелите и ресторантите - дори преди одобрението на националната програма. Разработени са няколко вида туристически уикенди: етно-уикенд, джаз, сладолед уикенд, спорт и др.

Около Бургас има много забележителности. Например много атрактивен е остров Света Анастасия с църквата от 15 век на Възнесението Господне. Нарича се „българският Алкатраз“: някога тук е имало затвор и историята пази спомена за местните затворници, за дръзките им бягства от острова. Гостите ще бъдат хранени в ресторанта "преди 100 години" или в кафе-клиниката, а може да се нощува в къщата за гости.

Традиционно Бургас е с оживен фестивален живот. И през новата година се планират всички традиционни фестивали – най-големият е на пясъчните фигури. Всяка година той има нова тема. Градът от пясъчни фигури е създаден от скулптори от цял ​​свят. Фестивалът на сладоледа е много необичаен. Има още Фестивал на рибата и виното, който също включва музика на известни изпълнители. Най-популярен е Space music festival на морския бряг, който събира около 15 хиляди гости - фенове на музиката от 90-те. През 2021 г. има надежда да се върнем към такъв масов мащаб, се надява кметът Димитър Николов.

Гергана Парашкевова разказа на участниците за известните бургаски солници, лечебна кал, както и за Атанасовското езеро, където гнездят 416 вида птици, включително много от Червената книга. Наблизо се намира археологическият комплекс с хилядолетна история и реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, превърната в музей. Невъзможно е да не се мине покрай удивителния град Несебър - резерват с около 40 красиви храма в списъка на ЮНЕСКО. Само на 10 км от Бургас е Поморие, тих курорт за семейни почивки, където жевят и много руснаци. На юг е любимият на руснаците Созопол, който е мястото на българските художници, артисти, архитекти.

В Природен парк Странджа могат да бъдат видяни 1700 растителни вида, 66 животински и 41 рибни вида. На територията му е невъзможно да откъснете поглед от живописния водопад с място за пикник и пешеходна екопътека. Все още продължават археологически разкопки в местното тракийско светилище. Перлата на южното Черноморие е плажът Синеморец с кристално чисти води. Младият курорт Приморско пък е известен с красивия си 10-километров плаж.

Иво Бързов информира участниците за ролята на международните летища и тяхната готовност да приемат туристи. Това е въздушната порта на Черноморието. През 2019 г. летище Варна прие 2 милиона пътници, а летище Бургас - 3 милиона. И двете се намират в близост до популярни курорти. Миналата година на тях са кацали самолети на 15 руски авиокомпании. Взети са всички необходими мерки за безопасност от COVID-19. Летищата са нови и модерни, като са част от туристическия продукт, защото е важно пътникът да има добро впечатление още с пристигането си, подчерта Бързов.

В заключение на разговора Катя Жекова каза, че се планират подобни онлайн срещи в редица руски региони.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати