Новини

Германия обмисля удължаване на мерките

   
Германия обмисля удължаване на мерките

Германия вероятно ще удължи срока на карантинните мерки след 10 януари, за да възпре разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, като цитира изявления на политици.

Равнището на предаване на коронавируса остава високо и подлага на голямо натоварване болниците и здравните работници. Очаква се канцлерката Ангела Меркел и регионални лидери да се споразумеят за удължаването на среща във вторник. Все още не се знае докога ще бъдат удължени ограниченията.

"Цифрите все още са прекалено високи, така че ще трябва да удължим ограниченията", заяви здравният министър Йенс Шпан снощи в интервю за телевизия Ер Те Ел. Необходимо е трайно намаляване на темпото на предаване на болестта, подчерта той, като добави, че "това е по-добре от отслабване на мерките прекалено рано и след това, може би само след няколко седмици, да се изправим пред нови и трудни въпроси".

Германия наложи по-строги ограничителни мерки преди Коледа, включително затваряне на ресторанти и повечето магазини. Въпреки това броят на заразените продължи да нараства и в някои дни броят на починалите надхвърляше 1000 души, припомня Ройтерс.

Темпото на заразяване за седмица достига 140 на 100 000 души - далеч над равнището от 50 на 100 000, което политиците приеха като безопасно за отслабване на ограниченията.

Предвид разпространението на новия по-заразен вариант на коронавируса някои политици призовават ограниченията да бъдат отменени едва след като тази цифра достигна 25 на 100 000.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати