Новини Събития

Кметът на Калофер: Мъжко хоро на Йордановден ще има, готов съм да платя глобата

   
Кметът на Калофер: Мъжко хоро на Йордановден ще има, готов съм да платя глобата
  БТА

"Мъжко хоро на Богоявление в Калофер ще има. Готов съм да платя глобата". Това заяви кметът на Калофер Румен Стоянов пред BGonAir.

Той обясни, че няма как хорото да се спре, тъй като това е дългогодишна традиция за местните, която те спазват. Той е категоричен, че 100-годишният църковен ритуал ще се спази и тази година, въпреки пандемията. Досега, за да наблюдават хорото в ледените води на Тунджа за Богоявление, в Калофер пристигат хора от цялата страна, като в последните години желаещите да се включат в него бяха изключително много. Толкова много, че дори застрашиха да развалят чистотата на традицията на калоферци, обясни още градоначалникът.

Той призова тази година желаещите да спасят вековната традиция в Калофер да останат в къщи и да гледат хорото по телевизията. Стоянов допълни, че тази година не се очакват толкова много гости край Тунджа заради пандемията и мерките. По думите му, много от хората, които са си правили резервации през лятото в последствие са ги отменили. Припомняме, че подобна ситуация имаше и в Габрово, където кметът спретна купон на съгражданите си на 30-и декември. Заради неспазване на заповедта на здравния министър, Таня Христова беше глобена с 3000 лв.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати