Новини

Нова технология ще разпознава лицата с маските по летищата

   
Нова технология ще разпознава лицата с маските по летищата

Нова технология за разпознаване на лица може да идентифицира пътниците на авиокомпаниите с маски за лице през по-голяма част от времето, според нови данни от Дирекцията за наука и технологии (DHS) на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

В най-добрия случай AI технологията идентифицира 96% от пътниците с маски, в сравнение с почти 100% при немаскираните пътници, сочат резултатите от изследването „Биометричното рали 2020”, организирано от свързана с DHS тестова лаборатория. Тестовете оценяват 60 комбинации от различни камери и алгоритми, използвани за идентифициране на човек.

За хората, носещи маски за лице, средната точност е 77%, в сравнение със средната стойност от 93% за немаскираните участници. Най-лошият процент е бил 4% за маскирани пътници и 11% за немаскирани, показват данните, огласени в публикация на Business Insider.

Най-добрите алгоритми в момента определено са по-добри от най-добрите хора при разпознаване на лица, казва Арън Вемури, директор на Центъра за биометрични и идентификационни технологии.

DHS е задължена от закона да разработи автоматизирана биометрична система, която използва физическите характеристики на дадено лице – като модел на лицето или пръстов отпечатък, за идентифицира чуждестранни граждани, влизащи и излизащи от САЩ.

Въз основа на резултатите, организациите, които използват технологията за лицево разпознаване, биха могли да позволят на хората да запазят маските си, намалявайки рисковете за много пътници и персонала, работещ на летищата, пояснява Вемури. Данните от „Биометричното рали 2020” са предварителни и в бъдеще ще бъдат публикувани още резултати от изследването.

Преди пандемията най-добрият биометричен алгоритъм имаше 5% неуспех при разпознаване на хора с маски на лицето. Повечето алгоритми преди Covid-19 не успяваха да идентифицират между 20% и 50% от изображенията, според доклад от юли на Националния институт по стандарти и технологии (NIST). Към ноември се наблюдава значително подобрение в точността.

Други биометрични идентификатори няма да работят толкова добре в ерата на Covid-19, според Rank One Computing, фирма за биометрични алгоритми. Например, пръстовият отпечатък създава възможност за предаване на болести, казват от компанията, а технологията за разпознаване на ириса е трудна за масово прилагане.

Технологията за разпознаване на лица е подложена на строг контрол, за да отговори на изискванията за поверителност. Съвсем наскоро активистите от „Black Lives Matter” се възпротивиха срещу тенденцията към расови пристрастия на технологията. А някои компании прекратиха продажбите на технологията на полицейски управления.

През декември чернокож мъж осъди полицейско управление в Ню Джърси за фалшивото му идентифициране като заподозрян в инцидент с кражба. Миналия юни полицията в Детройт задържа чернокож за 30 часа, след като беше идентифициран погрешно от софтуера за разпознаване на лица.

Доклад от NIST за 2019 г. показва по-високи нива на фалшиви положителни резултати за азиатски, афроамерикански и местни лица спрямо изображенията на бели лица. Няколко щати и градове са поставили ограничения за използването на технологията за разпознаване на лица от полицията, включително Масачузетс, Калифорния, Ню Хемпшир и Портланд, Орегон, но разпоредбите в цялата страна са различни.

За да се справи с разликите в способностите за разпознаване, изследването „Биометрично рали” 2020 използва 582 участници от 60 различни страни, което му осигурява данни от разнообразни групи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати