Хотели

Хотелиерите искат ново разсрочване на кредитите

   
Хотелиерите искат ново разсрочване на кредитите

Да се разсрочат старите задължения на туристическите компании при изгодни условия за срок от 5 години, за да може бизнесът да се възстанови от последствията от кризата. За това призова председателят на БХРА Георги Щерев по време на среща на туристическиа бизнес от Варна и региона с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. БХРА вече е потърсила и подкрепата на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета – ХОТРЕК, на която е единствен член за България да съдействие по казуса пред Европейската централна банка. Освен отсрочка за старите дългове, от БХРА настояват и за облекчени условия за достъп до евтини кредити за оздравяване на туристическия бизнес, подчерта още Щерев. Липса на ранни записвания води до липса на оборотни средства, с които да се подготви и стартира сезона през първите месеци. И затова отпускането на свежи финанси е от изключително значение за оцеляване на сектора, категоричен бе председателят на БХРА.

Щерев отбеляза още, че трябва да бъдат променени критериите по мярката 60/40, за да могат да се възползват от нея и ваканционните хотели. Те реално нямат декларирани обороти през месеците извън сезона, но плащат заплати на висококвалифицираните си служители, за да ги запазят и подобно разширяване на мярката е от изключително значение за запазване на тези наети лица, обясни той. И допълни, че е необходимо и да се ускори плащането по мярката, тъй като последните средства по нея са получени за месеците юли и август, а при намалената работа в момента всеки лев е от значение за бизнеса.

Щерев бе категоричен, че ако се даде възможност за получаване на ваучери за настаняване като необлагаема част от възнаграждението на служителите в частния и държавния сектор,, подобно на съществуващите за храна, ще се активизира българския пазар и ще се подпомогне родния туризъм. Той подчерта, че БХРА подкрепя и идеята на Българския съюз по балнеология и спа за въвеждане и на ваучери за здравна превенция.

Щерев припомни още, че са нужни мерки за облекчаване на визовия режим и по-лесно издаване на онлайн визи особено за страните от Руската федерация и съседни държави като Турция.

От туристическия бизнес по време на срещата настояха още за облекчения за плащане на местни данъци и такси, както и за целенасочена реклама на страната ни като туристическа дестинация и на Варна като подходящ регион за развитие на спа туризъм. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати