Новини Хотели

Хотели по Черноморието се продават на килограм

   
Хотели по Черноморието се продават на килограм

Сривът  на  туристическата  индустрия у  нас е на път да ликвидира окончателно средния бизнес. Под ножа на частните съдебни изпълнители всекидневно попадат десетки хотели, стопанисвани предимно от по-малки семейни фирми.  Това може да се види без никакво усилие  става  ясно от информацията в регистъра на продажбите на Камарата на частните съдебни изпълнители.  Само през последния месец на търг са обявени десетки имоти на затънали в дългове фирми в цялата страна.

Естествено „първенството“ държат морските курорти. Цените, за  които се предлагат хотелите са умопомрачително ниски. Особено за тези от тях, които вече са били предлагани за  публична продан по няколко пъти. Такъв е случаят с хотел „Тегел“. Той е  разположен  в нашумелия през последните години  черноморски    курорт „Лозенец“ .  Хотелът е притежание на  софийското дружество „Еурокар – ВМ“ ООД,а то е   собственост   на Владимир и Марина Маринови. Четириетажният хотел, заедно с цялото си обзавеждане плюс  терена, върху  който   е построен, се продава за 783 016.65 лева.

Ако се съди  по описанието на имота в обявлението за продажба, теренът му  е от 687 кв.м. , а разгърнатата застроена площ на сградата е 875.41 кв.метра. Простата сметка показва, че бъдещият купувач може да се сдобие с този оборудван и доскоро  работещ  семеен хотел срещу смехотворна  цена -  по 450 евро за квадратен метър.

Подобно е  положението  с ваканционната сграда с апартаменти за сезонно ползване в Несебър, собственост на братята Десислав и Николай Баракови. В наследствения  имот е   изградена триетажна жилищна сграда с разгърната площ от близо 350 кв.м.  Тя е  разположена върху  380 кв.м. и  заедно с бистрото и кафенето,намиращи се  в имота общо се продават за 329 360 лева.

Положението и с ваканционните имоти  също далеч не е розово. Масово се предлагат цели или части от сгради, предназначени за летуване в т.нар. пансиони. В Царево например  частният съдия изпълнител Росица Стоянова е изнесла за публична продан седем апартамента в такъв пансион с обща площ от 534 кв.метра. Всички те могат да бъдат закупени за 289 920 лева. Очевидно бизнесът дори в най-нашумелите куророти по южното ни Черноморие, които години наред бяха магнит както за курортистите, така и за инвеститорите, съвсем е умрял.   

Положението на север също е трагично. Във вилната зона на морската ни столица например  частният съдебен изпълнител Станимира Данова предлага  хотелски комплекс с вилни сгради, разположени на терен от 1119 кв.м., чиято начална цена е 345 600 лева. Като оставим настрана  принудителните продажби  на имоти заради натрупани дългове към различни финансови институции, в резултат на което са попаднали при частните съдебни изпълнители, заслужават  внимание и офертите за подобни имоти в сайтовете за продажби. Стотици малки обекти по цялото крайбрежие са обявени за продан на цени, които допреди година бяха само мираж.  

Всичко това  показва, че прогнозите на специалистите  за опасностите, които крие прекомерното застрояване на крайбрежието ни са били реалистични и е трябвало да се вземат под внимание. (banker.bg)



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати