Новини

В Индонезия беше открита най-древната пещерна рисунка на 45 хиляди години

   
В Индонезия беше открита най-древната пещерна рисунка на 45 хиляди години

Международен екип археолози откри в Индонезия най-древната пещерна рисунка в света на възраст 45 хиляди години и изобразяваща глиган в реален размер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.За находката беше съобщено в публикация, излязла в най-новия брой на сп. "Сайънс адвансис". Рисунката свидетелства и за най-древното човешко присъствие в региона.

Съавторът на откритието, Максим Обер от австралийския университет Грифит изтъкна, че пещерата Леанг Тедонгнге с древното изображение се намира на остров Сулавеси. Тя е обкръжена от отвесни варовикови скали и е на един час пеш от най-близкия път. До мястото може да се стигне само през сухия сезон, тъй като районът остава наводнен по време на дъждовния. Членове на живеещото в изолация местно племе твърдят, че за пръв път тук пристигат хора от Запада.
Рисунката е с широчина 136 сантиметра и височина 54. Тя е била изпълнена с пигмент от окра в тъмно червен цвят. Глиганът е изобразен с щръкнала грива и бивни. Контури от човешки длани се забелязват около задната част на животното.

Възрастта на рисунката е била установена с помощта на наслагванията на калцит, подложени на датировка с уран. Предишната най-древна рисунка на света също беше открита на остров Сулавеси и датираше отпреди 43 900 години. Тя изображаваше персонажи полу-човеци, полу-животни по време на лов.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати