Новини

Париж ще превърне Шан-з-Елизе в градина

   
Париж ще превърне Шан-з-Елизе в градина

Париж ще превърне своя популярен булевард Шан-з-Елизе (на френски Champs-Élysées, което в превод означава Елисейските полета) в „необикновена градина“ след Олимпийските игри през 2024 г.

Това е опит на местната власт да върне на парижани стария дух на днешната претъпкана туристическа атракция.

През уикенда кметът Ан Идалго одобри план за 250 милиона евро, предназначен да върне предишното предназначение на Елисейските полета, а именно на място за релакс, съобщава The Guardian.

Основен компонент на ремонта ще бъде значително намаляване на автомобилния трафик по булеварда. Планът, който е дело на архитект Филип Чиамбарета и неговата компания PCA-Stream, предвижда пътните платна да бъдат премахнати, а пешеходните пространства възстановени и обградени от много зеленина.

Place de la Concorde, в единия край на Шанз-Елизе, ще бъде преобразуван преди Олимпийските игри през 2024 г., докато останалата част от проекта ще бъде осъществена след тях.

„Искаме Шанз-Елизе да остане световна атракция, искаме туристите да продължават да идват, но да се върнат и парижаните, които са идвали тук преди 100 години“, казва Жан-Ноел Райнхард, президент на комисията за булеварда пред The ​​Guardian през 2019 г., когато планът е първоначално представен на кметството.

През последните 30 години улицата е в окаяно състояние, според комисията за Шанз-Елизе. Между скъпите кафенета и дизайнерските магазини за облекло паветата на улицата се надигат. Тя е по-замърсена от най-натоварените магистрали в Париж, а настилките й се пропукват.

Кметът Идалго казва пред Le Journal du Dimanche, че проектът е един от няколкото, които ще преобразят града „преди и след 2024 г.“. Сред тях е и план за превръщане на района около Айфеловата кула в „необикновен парк“.

Елисейските полета съществуват в Париж от дните на крал Луи XIV. Градините са създадени през 1667 г., въпреки че името им е дадено едва през 1709 г. До края на века те се превръщат в популярна дестинация за парижани за разходки и пикник.

Гражданите на Париж излизат на Шан-з-Елизе през 1944 г., за да отпразнуват края на германската окупация над града.

Днес тържества, като спечелването на Световната купа и парадите за Деня на Бастилията, все още се провеждат на булеварса, но той се превърна и в дестинация за пазаруване за туристите, избягвана до голяма степен от местните жители.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати