Анализи

Пътуване по време на пандемията. Как да бъдем в безопасност?

   
Пътуване по време на пандемията. Как да бъдем в безопасност?

Има едно нещо, което знаем със сигурност - хората обичат да пътуват.

Всяка година се харчат милиарди долари за екскурзии и пътувания, а туристическата индустрия е сред най-проспериращите в света.

Или поне така беше до скоро. Но глобалната пандемия затвори много граници и ограничи силно пътуванията – както вътрешни, така и международни.

Много хора се отказаха от лятната си почивка, а сега не планират да пътуват и през зимния ваканционен сезон. И тъй като броят на случаите на COVID-19 продължава да расте, СЗО дори посъветва хората да останат в къщи колкото е възможно повече.

Но това не бива да бъде повод за отчаяние. Това, че нещата са малко по-различни, не означава, че е невъзможно да се пътува по време на пандемията. Просто трябва да бъдете малко по-внимателни и да вземете необходимите предпазни мерки.

Ето няколко съвета, които ще ви бъдат от полза.

Планирай напред

Чудесен начин да запазите себе си и другите в безопасност, когато пътувате, е първо да се запознаете с общите протоколи за безопасност на COVID-19. Те са вече познати до болка, но все пак:

често мийте ръцете си със сапунена вода или дезинфектант, съдържащ поне 60 процента алкохол
поддържайте разстояние най-малко 1.5 метра с хора извън домакинството ви и избягвайте струпванията
носете маска
покривайте устата при кашляне или кихане
избягвайте да докосвате очите, носа и устата си
избягвайте контакт с болни
редовно дезинфекцирайте често докосвани повърхности

Ако вече имате планирано пътуване, някои фактори могат да повлияят или да ви накарат да преразгледате плановете си.

Един от най-важните фактори, които трябва да имате предвид, е вашето здраве. Ако имате някои хронични заболявания или наскоро сте изкарали тежки болести, рискът да се разболеете е много по-голям и може да ви изложи на по-висок риск от сериозни усложнения на COVID-19.

Тези състояния включват рак, хронично бъбречно заболяване, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), сърдечни заболявания, затлъстяване, пушене и диабет.

Важно е да се каже, че всяка държава има свои правила и разпоредби за пътуване. Затова за пътуващите е важно да проучат дестинацията и районите, през които ще пътуват, за да бъдат в крак с местните норми.

Въздушен транспорт по време на COVID-19

Пътуването със самолет се промени драстично от началото на пандемията с множество нови правила, които трябва да осигурят безопасност на пътниците. Правила, като задължително носене на маски, скринингови въпросници и дори температурни тестове, са само част от мерките, които авиокомпаниите предприемат.

Проучванията са от ключово значение, преди да поемете към някоя дестинация. Уверете се, че сте запознати с протоколите за безопасност на избраната от вас авиокомпания, за да не изпаднете в конфузна ситуация и за да се чувствате сравнително спокойни по време на път.

И тъй като е трудно да се обхванат всички авиокомпании в света, ето кои са сред най-честите разпоредби, които може да срещнете.

задължително носене на маска
задължителна дистанция
по-строга хигиена
филтриране на въздуха в кабината
ограничени храна и напитки по време на полета
проверка на температурата
въпросник- проверка за COVID-19
 
Пътуването не е невъзможно, но ще бъде доста по-трудно тази година. Но когато сте подготвени, ще направи изживяването не по-малко силно.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати