Новини Транспорт

Кипър планира да възобнови всички международни полети от 1 март

   
Кипър планира да възобнови всички международни полети от 1 март

Кипър планира да отвори летищата си за посетители от всички страни от 1 март, съобщи в телевизионно изявление заместник-министърът на туризма Савас Пердиос, цитиран от в. "Катимерини".

"Това означава, че пътниците ще може да посетят Кипър без изисквания за карантина, освен ако не дадат положителен тест за Ковид-19 при пристигането си", обясни Пердиос.

Той каза, че 56-те страни, с които Кипър има въздушни връзки, ще бъдат групирани в категории според ситуацията с пандемията.

Пасажерите, пристигащи от страните в зелената категория, няма да правят тест за Ковид-19, а идващите от оранжевата категория ще трябва да представят отрицателен тест преди качването си на борда. Пътниците от червената категория ще трябва да бъдат тествани както преди качването си в самолета, така и след пристигането си.

В момента Кипър е ограничил въздушните си връзки до няколко страни: Гърция, Великобритания, Русия, Ливан, Египет и страните от Залива.

Според данни на статистическата служба полетите от и към Кипър са намалели с 53 процента, а туризмът е отчел спад от около 80 процента през 2020 г. спрямо предходната година. През 2019 г. близо 4 милиона души са посетили острова в Източно Средиземно море.

Кипър в момента се намира под почти пълен локдаун, като работят само основните търговски обекти, а през нощта е в сила полицейски час.

Ваксинационната кампания върви бавно заради ограничените доставки, но властите казват, че очакват повечето хора да бъдат ваксинирани до началото на лятото.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати