Новини Хотели

БХРА: Време е отговорните да седнат спешно на масата за преговори

   
БХРА: Време е отговорните да седнат спешно на масата за преговори

Необходима е спешна среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министри, на която спокойно и без ултиматуми да бъдат обсъдени всички спешни въпроси, които касаят хотелиерския и ресторантьорски бизнес. Като отговорна и национално представена организация, която спазва противоепидемичните мерки и се стреми да опази здравето на своите клиенти, партньори и служители, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) счита, че е време след близо една година в усложнена ситуация да започнем да говорим за спешните и належащи проблеми без емоции и лозунги.

Ние сме съгласни да се съобразим и се съобразяваме с всички необходими мерки за запазване живота и здравето на хората, както го направихме и на Нова година, когато всички заведения в хотелите спазиха предписанията и в резултат няма заболели след партита за посрещане на 2021 г. Без отговор обаче остават основни за бизнеса въпроси, от които зависи неговото оцеляване, както и запазване на персонала.

На първо място трябва да е ясно в случай, че заведенията останат затворени или бъдат само частично отворени какви ще са компенсациите за бизнеса и служителите. Обезщетенията са изключително важни, но още по-важно е те да се получават навреме, тъй като бизнесът и персоналът разчитат на тях за своето оцеляване. Искаме яснота кой персонално от кабинета носи отговорност при закъснения в изплащането на компенсациите. Неотменно те трябва да бъдат платени до края на месец януари.

Не е редно властта да дели туристическият сектор и да противопоставя едни на други хотели, ресторанти, нощни заведения като им диктува различни условия на работи и различни обезщетения. Ние подкрепяме на сто процента нашите членове и колеги, които не работят в момента и считаме, че това е недопустимо. Предвид продължаващата ситуация настояваме компенсациите за персонала да бъдат увеличени от първи февруари на 100% от възнаграждението, на което са се осигурявали и на 30 на сто за бизнеса. Тази помощ трябва да бъде изплащана в рамките на месеца, за който е.

Според БХРА е важно да бъде проведен подобен конструктивен разговор с властта, на който да бъдат изложени нашите доводи и предложения за решаване на спешните въпроси. Време е отговорните да седнем на масата за преговори.

Чакаме в спешен порядък, най-късно до 26 януари да се насрочи и проведе среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министри. Това, че нашият бизнес не е приоритетен за отваряне от страна на на здравното министерство не означава, че не трябва да бъде приоритет за кабинета като един от основните двигатели на българската икономика.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати