Новини

След срив на международния туризъм в Турция и приходите от вътрешен се свиват

   
След срив на международния туризъм в Турция и приходите от вътрешен се свиват

На фона на световния колапс в туризма заради пандемията от коронавирус, вътрешните разходи за туризъм в Турция продължиха да падат през третото тримесечие на 2020 г. на годишна база, съобщи Турският статистически институт (TÜİK), цитиран от Анадолската агенция.

Докато броят на местните посетители е намалял с 28,7% през периода юли-септември на годишна база, турците са похарчили 18,86 милиарда турски лири (2,6 милиарда долара), което е с 19,2% по-малко за същия период.

"С най-голямо намаление са разходите за пакетни туристически обиколки с 39,4%, разходите за пътуване, направени преди пътуването, с 33,7% и разходите за облекло и подаръци съответно с 31,4%", казват от института.

Данните за първото тримесечие също показват, че туристите са направили 21,7 милиона пътувания, намалявайки с 32% на годишна база.

Местните посетители са извършили над 255 милиона еднодневни пътувания, докато средният брой нощувки е бил 11,7, а средните разходи за пътуване възлизат на около 868 турски лири (120,2 долара).

Основната цел на пътуванията е посещението на роднини, което представлява 58,9% дял, следвано от пътувания, отдих и почивка с 35,7% и здравеопазване с 2,4%.

Междувременно през третото тримесечие броят на посетителите и общите разходи бяха повече от общите стойности през първите две тримесечия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати