Новини

Костадин Ангелов: Вървим към постепенно разхлабване на ограничителните мерки

   
Костадин Ангелов: Вървим към постепенно разхлабване на ограничителните мерки

Ваксинационният план у нас беше тема на посещение на здравния министър Костадин Ангелов във Варна. Там той разговаря с представители на регионалните здравни, образователни и социални власти в североизточните области.

На брифинг Ангелов обяви, че се върви към постепенно разхлабване на ограничителните мерки:

„Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Сега ще разхлабим мерките в сектор „Култура“ и сектор „Спорт“ и след това ще наблюдаваме каква ще бъде тенденцията в България. Ще си дадем 14 дни, в които да наблюдаваме, за да можем да предприемем следващата крачка. Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше“.

Няма да бъде нарушен ваксинационният план заради намалените доставки на „АстраЗенека“, заяви още здравният министър.

По отношение на единния сертификат за ЕС за ваксинираните Ангелов посочи, че засега не се предвижда такъв да бъде издаван и за хората с антитела, тъй като няма единно мнение по въпроса.

Навлизането на новия щам на коронавируса няма да доведе до промени в противоепидемичните мерки, допълни Костадин Ангелов.

Осемте регистрирани случая у нас на новия коронавирусен щам от Великобритания няма да доведат до ново затягане на мерките, каза още здравният министър и допълни:

„Хубавото за този нов щам, от информацията, с която разполагаме, е първо, че той се повлиява от ваксините, които към момента са налични на пазара и второ, че лечението, което е до момента, е същото без промяна и за този щам“.

Здравният министър посочи, че в системата на образованието броят на желаещите да се ваксинират вече надхвърля 30 процента, като същата е тенденцията и в системата на социалното подпомагане.

Фармацевтичната компания "АстраЗенека" е информирала Европейския съюз, че ще съкрати доставките на ваксината си срещу Covid-19 за блока с 60 процента - на 31 милиона дози през първото тримесечие на годината.

От Европейската комисия изразиха "дълбоко недоволство" от намаляването на доставките. Миналата седмица бяха намалени доставките за януари и на първата одобрена в Евросъюза ваксина, тази на компаниите "Пфайзер" и "Байонтек".

България е поръчала 4,5 милиона дози от препарата, а първата доставка трябваше да е половин милион дози. Очаква се ЕС да одобри ваксината за използване на 29 януари.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати