Анализи Новини

Занзибар не изисква PCR тестове и ваксини

   
Занзибар не изисква PCR тестове и ваксини

Остров Занзибар в Танзания не изисква въобще PCR тест за влизане, предава репортер на Travelnews, който вече е на място. Ваксина за жълта треска за идващите от България също не трябва. Занзибар е свободен от жълта треска и малария. Туристите не трябва да се притесняват, уверяват местните власти. Но ако се ходи на фото сафари с животни в парка Серенгети във вътрешността на Танзания, трябва да си сложите ваксина за жълта треска.
Визата струва 50 долара. При пристигане в Занзибар първо се минава през граничните власти, дават ти бележка за плащане на визата и отиваш на касата. Плащането в брой става на едни гишета, а с карта на други. След това се минава на трето гише, където ти слагат печата и самата виза. Тя важи 90 дни и е за еднократно влизане.
Препоръчва се да си изтеглите бланката за визата предварително от интернет и да я попълните. В самолетите по редовните линии също я раздават. На място се попълва бланка за влизане и здравна карта за COVID.
На летището се минава за около 1 час при един кацнал самолет. Багажът се проверява на скенер. Няма ограничения за внос на цигари и алкохол. Може да се влиза без деклариране до 10 000 долара на човек. На летището е добре да си обърнете пари в местния танзанийски шилинг. По-добре е да се вземат долари, защото може да се пазарува и с тях. На летището обменят и евро, което е по-скъпо от долара и е спрямо международните котировки. Няма такси за обмяна на валутата. 10 000 шилинга са около 7.60 лв. Обмяната на 1000 долара е около 2 250 000 шилинга.
За да имате постоянен интернет трябва да си купите сим карта на местния оператор Zantel, която струва 10 долара за 10 000 мегабайта (10 гигабайта) за 1 седмица.
Трансферът от летището до курорта Падже (Paje) в югоизточната част на Занзибар струва 45 долара за 6 човека. Българите трябва да са подготвени, че гледките извън хотелите са отчайващи. Шокът първоначално е много голям. Местните живеят много бедно. Въпреки това са много дружелюбни и не е опасно. В момента на Падже няма приливи и отливи. Те се появяват спрямо луната, казват местните. Падже е вторият най-красив и голям плаж на Занзибар. Това е раят за кайт сърфистите. Температурата на въздуха е 31 градуса, а на водата 27 градуса.
Очаквайте още интересна информация от Travelnews за цените на място.

Мирослав Иванов, Занзибар

Плажът Падже (Paje)
Плажът Падже (Paje)
Плажът Падже (Paje)
Летището в Занзибар
Летището в Занзибар
Летището в Занзибар


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати