Новини

Туризмът поиска махането на PCR тестовете за влизане в България

   
Туризмът поиска махането на PCR тестовете за влизане в България

Българската Туристическа Камара и Националният Борд по Туризъм настояха в отворено писмо до министър Марияна Николова и Проф. Костадин Ангелов за премахване на PCR тестовете за влизане в България, тъй като това би довело до крах за зимния туризъм. Според представителите им превенцията от разпространението на вируса може да бъде осигурена и с използване на бързи антигенни тестове.

Вижте целия текст на писмото:

Обръщаме се към Вас от името на Българската Туристическа Камара и Националния Борд по Туризъм във връзка с появилата се вчера (25.01.21 г.) по медиите информация за въвеждане на задължителен PCR-тест за влизащите в страната туристи от Европейски съюз и трети страни.
Бихме искали да заявим, че това неминуемо ще доведе до крах за зимния туризъм. Превенцията от разпространението на вируса може да бъде осигурена и с използване на бързи антигенни тестове, които да са на разположение на пристигащите туристи на граничните пунктове и в местата за настаняване.
Хотелите в зимните курорти съвсем скоро отвориха, правейки редица разходи, свързани с изискванията и мерките срещу разпространение на вируса. До края на зимния сезон остават около 40 дни и хотелиерите разчитат на съседните на България страни, за да направят, макар и кратък сезон.
Още с известяването на намерението за въвеждане на гореспоменатото изискване, започнаха анулации. Нашите членове са притиснати до стената и, ако изискването влезе в сила, негативният отзвук ще бъде катастрофален.
Надяваме се да преосмислите Вашето намерение, за да спасите работещите в туристическия сектор, които в противен случай, ще бъдат обречени на фалит.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати