Новини Събития Турагенции

Груповите екскурзии и събитията остават забранени до 30 април

   
Груповите екскурзии и събитията остават забранени до 30 април

Туроператорите остават най-засегнатият бранш от новата заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, съобщиха за Travelnews от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма". Според заповедта, груповите организирани пътувания остават забравени до 30 април 2021 г., до когато са новите противоепидемични мерки. "Удължавам срока на въведените временни противоепидемични мерки на територията на Република България считано от 1.02.2021 г. до 30.04.2021 г.", пише в нея. Преди това ще отворят всички останали бизнеси, включително ресторантите на 1 март 2021 г. До края на април остава забраната и за организиране на събития - конференции, изложения, семинари, конгреси и др.

До момента груповите туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и чужбина, и групови посещения на туристически обекти, не можеха да се осъществяват до 31 януари 2021 г. Чартърните и самолетни полети не са забранени с предната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, която излезе на 18 декември 2020 г. Те не са организирани екскурзии, а начин на придвижване до крайна цел. Това обявиха за TravelNews от Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването тогава. „По твърдения на туроператорите, туристите купуват индивидуално пътуване. Всяка приемаща държава има своите изисквания към пристигащите, които от своя страна сами преценяват дали отговорят на поставените условия и ограничения. Както и при завръщането им от различни дестинации има съответни правила за влизане в България“, се казваше в становището на Министерството на туризма и на Министерството на здравеопазването. 

Пътуванията с чартъри не попадат в обсега на забраната за организирани пътувания, защото авиокомпаниите могат да оперират и всеки може да си купи индивидуален билет, уточниха от ведомствата.

Туроператорите са най-засегнатият сегмент от туризма, които реално не работят от март миналата година. Много от тях разчитаха на програмите за Коледа и Нова година, както в България, така и в чужбина. Те не успяха да реализират нищо. С удължаването на заповедта, автоматично отпадат автобусните програми в страната и чужбина. Това се отнася най-вече за програмите покрай 3 март и за началото на април за ваканцията на децата.

Екип на Travelnews

Заповедите може да откриете тук:

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministr-angelov-izdade-tri-zapovedi-vv-vrzka-s-akt/



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати