Анализи Новини

Свърши ли купонът в Дубай?

   
Свърши ли купонът в Дубай?

На пръв поглед развлекателният живот в Дубай кипи, както винаги — оживени ресторанти и барове, плажове и хотелски басейни, пълни с почиващи жители и гости на емирството, които се наслаждават на зимното слънце.

Рекордният дневен брой на новите случаи на COVID-19 в търговския и почивен център на Близкия изток обаче неизбежно повдига въпроса за потенциален локдаун.

“Положението става наистина лошо. Колко време мислеха, че това ще им се разминава?” казва пред CNBC Фара С, адвокат, който работи в Дубай.

Отчетените в понеделник нови случаи достигнаха рекордните за страната 3 591, според министерството на здравеопазването на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Когато страната наложи най-строгия си локдаун през март и април, когато на гражданите беше наредено да си останат у дома, а границите бяха затворени, броят на дневните случаи беше една десета от тези.

Миналата седмица емирството с население от 3.3 милиона души, чиято икономика разчита сериозно на туризма и хотелската и ресторантьорската индустрия, започна да прави промени, които си противоречат с идващите от правителството послания, че всичко е под контрол.

На 21 януари властите разпоредиха на всички болници в Дубай да спрат временно плановите операции за месец. Беше издадена и заповед за спиране на всички “развлекателни дейности” в ресторанти и барове.

Ограничението за провеждане на сватби, социални събития и частни партита беше променено от 30 на 10 души. От днес в ресторантите и кафенетата има изискване за по-голямо разстояние между масите и за по-малко седящи на маса.

Клиентите и уредите във фитнесите вече трябва да са на разстояние три метра, в сравнение с 2 метра преди това, въпреки че предишното правило, така или иначе, не се спазваше особено много.  

В неделя Дубай уволни генералния директор на здравния департамент, заменяйки Хумаид ал-Кутами, който заемаше поста от 2018 г., с друг ръководител. Властите не предоставиха причина за смяната му.

Някои жители на Дубай твърдят, че леглата в интензивните отделения в болниците свършват, въпреки че това не може да бъде потвърдено, тъй като болниците и здравните власти не са отговорили на запитването на CNBC за коментар.

През уикенда здравното министерство на ОАЕ публикува пост в профила си в Instagram с думите “СПЕШНО НАЕМАМЕ”, предлагайки временни договори на медицински сестри в интензивни отделения в Дубай, както и в емирствата Шаржа и Рас ал Хайма. Това се случва само няколко дни след спирането на всички операции, без неотложните.
 
OAE има общо 285 147 случая на COVID-19 и 805 починали, според данни на университета Джонс Хопкинс. Смъртността от 0.3% пък е значително по-ниска от средното ниво за света.

След като поддържаше броя на случаите под 2 000 на ден през цялата 2020 г., емирство Дубай, което прие по-свободна стратегия, в сравнение със столицата на ОАЕ - Абу Даби, се определи като пример за успех по време на пандемията.

През миналото лято емирството получи сертификат за “Безопасна дестинация“ от Световния съвет по туризма, привличайки знаменитости и инфлуенсъри. Хотелите и тематичните паркове отчетоха скок в броя на посетителите, а туристи от цял свят посещаваха емирството, за да усетят нормалността, която им липсваше. Носенето на маски остава повсеместно, а тестовете са широко достъпни.
 
Само през последните два месеца Дубай беше домакин на турнири по голф и поло, на търговски и филмови фестивали и концерти, рекламирайки имиджа си на безопасна и гостоприемна дестинация преди дългоочакваното Световно изложение ЕКСПО 2020, което беше отложено за октомври 2021 г. заради пандемията.

Смята се, че новият силно заразен вариант на коронавируса, който беше открит първо във Великобритания, е причината за увеличението на случаите в Дубай напоследък, тъй като хиляди британски туристи се изсипаха в емирството за празниците, за да избягат от строгите мерки у дома. Броят на дневните случаи в Дубай нарасна повече от три пъти в рамките на месец - от 30 декември насам.

От медийната служба на Дубай не са отговорили на множеството запитвания за това дали се задава локдаун или пък какви промени ще бъдат направени за ограничаване на броя на случаите.

Друг предупредителен сигнал дойде миналия четвъртък, когато Дания обяви, че спира за пет дни полетите от ОАЕ по подозрения, че тестовете, които се правят на пътуващите, преди да напуснат Дубай, не са надеждни.

По-рано този месец Великобритания и Израел пък наложиха карантина на идващите от ОАЕ.

Данните за COVID-19 са за цялата страна и не посочват къде е концентриран броят на новите случаи. Но докато Дубай приема туристи, част от които идват с отрицателни PCR тестове, а други биват тествани на място, Абу Даби все още изисква 10 дни карантина за всички пристигащи. Идващите от Дубай също трябва да предоставят поредица от отрицателни PCR тестове.     

Междувременно, ваксинацията срещу коронавирус в Дубай върви с вторите най-бързи темпове в света след Израел.

Ваксината на китайската компания Sinopharm е безплатна и налична за всички жители на възраст над 16 г., докато с доставките на ваксината на Pfizer-BioNtech има забавяне.  

Въпреки това ОАЕ възнамерява да изпълни таргета си за ваксинация на половината население до края на март. Миналата седмица страната одобри за спешна употреба руската ваксина Спутник V.

Някои индустрии вече изискват задължителни седмични PCR тестове за неваксинираните служители, което, според някои жители, е оказване на натиск с цел насърчаване на ваксинациите. За мнозина от живеещите в Дубай обаче този ход и по-строгите ограничения, като цяло, са добре дошли.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати