Новини Турагенции

АБТТА искат компенсации за затварянето на бизнеса до 30 април

   
АБТТА искат компенсации за затварянето на бизнеса до 30 април

Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) изпрати писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, здравния министър проф. Костадин Ангелов и финансовия министър Кирил Ананиев. Организацията изразява сериозно безпокойство относно въвеждането на задължителен PCR тест за влизащите в страната туристи от Европейски съюз и трети страни.
Българските туроператори предупреждават, че изискването ще има драматични последствия за българския туризъм, за зимния туристически сезон  и за работещите в туристическия сектор. В писмото, което беше изпратено до Travelnews, заявяват, че условието за задължителен ПСР тест на практика представлява  забрана не само на груповите, но и на индивидуалните пътувания, както за входящ, така и за изходящ туризъм.
С разбирането, че предлаганите превантивни мерки могат да бъдат ефективно заменени с по-благоприятни от икономическа гледна точка и равностойно ефикасни от противооепидемиологична гледна точка избори, сдружението внася следното предложение:
 
• На пристигащите туристи или българи, прибиращи се в страната,  да бъде осигурено право на избор между  задължителен предварителен  негативен ПСР в съответната държава преди заминаване и антигенен тест или ПСР тест до 24 часа след пристигане в България. Това би било алтернатива на карантината, ако не може да се организира тестване на летищата и граничните пунктове на България.

В допълнение от АБТТА искат да получат безотлагателен отговор на следния въпрос:
• Как и в какви срокове ще бъде компенсиран туроператорския и турагентски бранш за невъзможността да осъществява дейност в периода 1 февруари – 30 април 2021.

Екип на Travelnews



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати