Новини

Франция затваря границите си за всички от страни извън ЕС

   
Франция затваря границите си за всички от страни извън ЕС

Френският премиер Жан Кастекс обяви снощи поредица от нови ограничения, свързани с епидемията от коронавирус, по-специално затваряне на границите за държави извън Европейския съюз, с надежда да се избегне „нова карантина“, предаде АФП.

Следващите няколко дни ще са решаващи, предупреди Кастекс в изненадващо изказване след заседание на съвета по отбрана.

Въпросът за нова карантина се поставя основателно, но ние сме наясно колко силно се отразява това във всички направления, предупреди министър-председателят.

От неделя Франция затваря границите си за всички страни извън ЕС за неналожителни пътувания, като Кастекс не обяви очаквания до голяма степен трети локдаун.

Премиерът съобщи също, че ще се изисква отрицателен PCR тест при всяко влизане във Франция от страна членка на ЕС, с изключение на трансграничните работници.

Тази мярка, която вече е в сила от миналата неделя за морския и въздушния транспорт, трябва да бъде разширена и към сухопътния транспорт, отбелязва БТА.

Освен това, всички пътувания от и до отвъдморските територии, също ще са възможни само при основателна причина.

Търговските центрове с площ над 20 000 квадратни метра, в които не се продават храни, и където има най-голямо струпване а хора, също ще бъдат затворени от утре.

Във всички компании, където това е възможно, ще се разшири дистанционната работа. Тази мярка вече е в сила за държавната администрация.

Кастекс беше категоричен, че ще се налагат санкции при нарушения на вечерния час, нерегламентирани празненства и незаконно отваряне на ресторанти.

Премиерът каза, че във Франция положението е тревожно, макар да е по-добре контролирано отколкото в някои съседни държави.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати