Новини Хотели

БХРА: Обезщетения са нужни и за самоосигуряващите се служители на заведения

   
БХРА: Обезщетения са нужни и за самоосигуряващите се служители на заведения

  Самоосигуряващите се лица, заети в сектора на ресторантьорството, да получават обезщетения заради спиране и ограничаване на дейността им, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, социалния министър Деница Сачева и икономическия – Лъчезар Борисов. Техните права за получаване на компенсации трябва да бъдат същите като на работниците, назначени по трудово правоотношение, категорични са от национално-представената организация.

    От БХРА предлагат още да се удължи срокът за кандидатстване на фирмите от сектора за получаване на обезщетения за спад в оборота за месеците октомври, ноември и декември 2020 г. и януари 2021 г. Една част от членовете на БХРА са пропуснали сроковете за кандидатстване по обективни причини, основно заради краткия времеви прозорец за подаване на документи по ОП „Иновации и конкурентноспособност“, обясняват от организацията. Затова от БХРА предлагат да се даде възможност на туристическите компании да подават заявления за финансова помощ и за стари периоди.

    Освен това е справедливо да се включи в обхвата за подпомагане и периода за принудително ограничаване и спиране на дейността на засегнатите предприятия, а именно от месец март до месец юни 2020 г. по програмата за Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. По време на първия локдаун обектите, спрени и ограничени с държавен акт, не бяха компенсирани с абсолютно никакви мерки, освен с подпомагане по мярката 60/40, която беше крайно неефективна и дори натоварваща за неработещ бизнес, се казва в писмото на БХРА, подписано от председателя на организацията Георги Щерев.

    От БХРА очакват представителите на правителството да погледнат с разбиране на тези въпроси и да подпомогнат затворения бизнес и най-вече неговия персонал.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати