Новини

Чифлици по Добруджанското плато ще привличат туристи

   
Чифлици по Добруджанското плато ще привличат туристи
  БНР

Да се развива като туристическа и зоната на Добруджанското плато. Това предлага Проектопланът за интегрирано развитие на община Балчик за периода 2021-2027 г.Алтернативните форми на туризъм могат да превърнат сезонната база в целогодишна, а публичните инвестиции да се насочват от урбанизираното крайбрежие към селските райони, където съществуват неизползвани потенциали и икономически възможности за местно развитие, се казва в проекта на стратегическия документ.
В своята същност Планът за интегрирано развитие на община Балчик (ПИРО) 2021-2027 г. е важен инструмент за управлението на общината през следващите 7 години.

Туризмът е водещ сектор в икономиката на община Балчик, но се развива едностранно само по крайбрежието, се казва в документа.

"За разлика от ограничителя плажна ивица, който е изчерпан в Крайбрежната зона, не е използван потенциалът на рекреационния капацитет на Зона на Добруджанското плато, а именно съчетание на морски с планински туризъм, селски, приключенски, културен и опознавателен туризъм и организиране на различни конференции, симпозиуми, състезания, тиймбилдинг и др.

Особено внимание трябва да се обърне на възможностите за вилен отдих в заличените от Списъка на населените места села, които могат да придобият функции на вилни зони, поради извънредно големия интерес от жителите и гостите на общината за възползване от алтернативен отдих в природосъобразна и екологична среда", се казва в плана, който е предложен на вниманието на местната общност за публично обсъждане.

Алтернативна форма на туризъм са предвидените зони за изграждане на туристически чифлици, които заемат междинно място между урбанизираните територии и земеделските земи, с което ще се създаде нова пазарна ниша - почивка в близост до морския бряг с всички климатични предимства, спокойна и тиха обстановка и екологично чиста среда. Именно в тези зони могат да се развият много по-свободно така необходимите развлекателни и атракционни обекти, които ще дадат ново качество на предлаганите туристически услуги, пише в документа.

Планът (с обем 152 страници) е обявен за публично обсъждане на сайта balchik.bg и до 5 февруари може да се подават мнения и предложения по електронен път или в администрацията./ bnr.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати