Новини

Великобритания премина пика на втората вълна от коронавируса

   
Великобритания премина пика на втората вълна от коронавируса
  NOVA

Великобритания е преминала пика на настоящата вълна на коронавируса, заяви главният медицински директор на Англия. По думите на Крис Уити, случаите, приеманията в болници и смъртните случаи падат във всичките четири нации на Обединеното кралство, но предупреди, че ще минат месеци, докато натискът върху болниците отслабне, пише The Times.

Борис Джонсън обеща да определи целеви дати този месец за облекчаване на блокировката, след като вчера беше преминат „крайъгълен камък“ от десет милиона ваксинирани хора. Изглежда, че премиерът се възползва от „тласъка на ваксините“ в отговор на темповете на имунизации, показват последните анкети.

Джонсън каза, че иска цяла Англия да се движи едновременно по нивото на системата, подход, който е оправдан от „доста еднакви“ тенденции на спад. На 22 февруари ще бъде публикуван подробен график, в който се посочват „възможностите за предстоящата година“, каза той.

Премиерът се противопостави на натиска да се възобнови отварянето на училищата и заяви, че е разумно да се държат затворени още месец.

Уити каза на хората да не очакват бързо отслабване на ограниченията, предполагайки, че натискът върху Националната здравна система няма да намалее значително, докато не бъдат ваксинирани всички над 50 години.

Уити предупреди, че болниците „ще се върнат към проблемите извънредно бързо“, ако сега се намалят ограниченията. Въпреки че повече от 80 процента от смъртните случаи са сред хората над 70-те, „ако погледнете ситуацията за хората, които са отишли в болница, само 54 процента са над тази възраст“, каза той.

След приключване на първата фаза на ваксинацията на 15 февруари „бихме очаквали ситуация, при която можем да спрем много висок процент от смъртните случаи, но доста по-малък дял от натиска върху здравната система“, каза той. Натискът върху нея ще спадне „значително“, след като хората над 50 години бъдат ваксинирани.

Уити обаче беше уверен, че втората вълна отстъпва. „Мисля, че повечето ми колеги мислят, че сме преминали върха“, каза той.

Източник: Агенция "Фокус"



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати