Анализи Новини

COVID унищожи туристическата индустрия във Виетнам

   
COVID унищожи туристическата индустрия във Виетнам

Виетнамските власти отлагат рестартирането на международния туризъм от 12 февруари за неопределено време, границите ще останат затворени за всички пристигащи от чужбина "до допълнително решение", влизането е забранено дори за гастарбайтери, които обикновено се връщат у дома за празника на Тет (виетнамска Нова година ). Обсъжда се и въпросът за спирането на вътрешните полети.

Вътрешните ограничения се затягат, като барове, нощни клубове, караоке и игрални центрове са затворени в провинция Ханой и Вин Фук.

Провинция Куанг Нин спря туристически пътувания между провинциите, включително круизите, а хотелите и ресторантите са затворени. Всички полети на международното летище Ван Дон са временно преустановени. В провинциите Бак Нинин, Сон Ла и Каобанг развлекателните събития, включително пролетните празници, бяха отменени и комуникацията с провинция Хойдонг беше преустановена за 21 дни.

Виетнам е спрял влизането на чуждестранни граждани от 22 март и до следващо решение, което се отлага през цялото време, не се издават и визи.

В страната могат да влязат само чужденци с дипломатически паспорти или работни визи, както и самите виетнамци. Сега очевидно те също ще имат проблеми с влизането. От 1 февруари 2021 г. всички пристигащи във Виетнам трябва да преминат медицински преглед и  21-дневна карантина.

Ръководителят на Vietravel Нгуен Куок Ки се  опасява, че последното избухване на Covid-19 може да "довърши" и без това силно увредената туристическа индустрия, тъй като ограниченията се отнасят и за вътрешните пътувания, а индустрията много разчиташе на предстоящите празници на Тет (седем дни, започващи от 10 февруари) ... „Ако вълната може да бъде овладяна в рамките на 10 дни, както очаква вицепремиерът Ву Дак, това ще бъде изключително добре за бизнеса. Но ако разпространението на вируса продължи да расте, последиците ще бъдат ужасни “, - цитира Нгуен Куок Ди VN Express.

Туристическите компании вече са били принудени да преустановят или променят маршрутите на всички обиколки на север, след като в региона избухна нова вълна от пандемията. Традиционните януарски маркетингови кампании също бяха много бавни, тъй като много фирми, според ръководителя на Vietravel, са с изчерпани ресурси, а някои напълно са изчезнали.

„Не знам дали туристическата индустрия ще може да продължи да съществува, ако това огнище се разшири“, обобщава експертът и добавя, че индустрията не получава сериозна подкрепа от държавата.

2020 г. се превърна в една от най-трудните за туристическата индустрия на Виетнам в историята - броят на чуждестранните туристи е спаднал със 79% до 3,8 милиона, а приходите на индустрията са намалели с почти 56%.

„Трябва да кажа, че епидемиологичната ситуация във Виетнам от доста време е доста добра - в рамките на два месеца не е открит нито един нов случай на инфекция с COVID-19, но през последната седмица в страната са открити около 300 от тях. 2, са регистрирани 31 нови случая на инфекция, всички местни“, коментира още той.

Към 3 февруари 2021 г. в страната са потвърдени общо 1882 случая на COVID-19, 1460 души са се възстановили, 35 са починали.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати