Новини Събития

Варненски университет влезе в топ 15 за най-добра програма в туризма

   
Варненски университет влезе в топ 15 за най-добра програма в туризма

Varna University of Management (бившият Международен колеж – Албена) се нареди на 5-то място по MBA програма (бизнес администрация) в Централна и Източна Европа според класацията на Eduniversal Best-Masters.com. За магистратурата по Международен туризъм е на 15-то място в света, съобщиха за TravelNews от университета. Висшето частно училище е най-доброто в България за образование в туризма в момента. В него се обучават студенти от над 50 държави. Студентите също изпълняват стажове, организирани от ВУМ и могат да получат стипендии за мобилност (Еразъм +) в Европейския съюз (до 12 месеца и до 8000 EUR). 

ВУМ е на първо място в света по критерий студентска мобилност (U-Multirank [3]). Образованието, което предлага е в сферите бизнес мениджмънт, маркетинг, информационни технологии, туризъм и хотелиерство, гастрономия и кулинарни изкуства. След успешно завършване на обучението си, студентите могат да получат двойна диплома /бакалавърска или магистърска степен/, българска (от ВУМ) и британска степен (от техния партньор Кардиф Метрополитан). Програмите за бакалавър и магистър с двойна степен се преподават изцяло на английски език. 

През последните десет години ВУМ изгради мрежа от устойчиви академични партньорства. По-конкретно има договори с над 100 университета в Европа за взаимно признаване на образователни кредити (изпити) и периоди на обучение. Това дава възможност на студентите да се прехвърлят за продължаване на образованието си в тези университети без да губят дори и семестър от обучението си във ВУМ. 

На първо място, ВУМ се гордее с над десетгодишно си стратегическо академично партньорство с университета Кардиф Метрополитън (Cardiff Metropolitan University) във Великобритания, което дава възможност на студентите да завършат висшето си образование, обучавайки се в България и придобивайки едновременно две дипломи – българска и британска. Казано накратко, предлага обучение по британски стандарти в България, с възможност за придобиване на две дипломи – една чудесна алтернатива за всички млади хора, планирали да учат във Великобритания, но объркани от многото неизвестни около Брекзит и ограниченията свързани с COVID-19. 

За кандидат-студенти, планирали обучение в страни като Австрия, Белгия, Германия, Нидерландия, Великобритания, Норвегия, Финландия и Франция, но силно притеснени от ситуацията с разпространението и последствията от COVID-19, ВУМ предлага възможност за обучение в рамките на два или три семестъра с право на последващ трансфер към партньорски университети на ВУМ в тези страни с цел придобиване на диплома, както от съответния партньорски университет, така и от ВУМ. Освен драстично намаление на разходите за обучение и живот, обучението във ВУМ в рамките на два или три семестъра преди трансферирането към партньорски университет в Западна или Северна Европа ще позволи на студентите и на техните родители да изчакат спокойно отминаването на кризата с COVID-19, като междувременно се възползват от възможностите за качествено образование и обмен, които университетът предлага. 

Освен за кандидат-студентите, планирали обучение в чужбина, екипът на ВУМ е помислил и за тези, които все още не са достатъчно уверени в своите знания по английски език. Те имат възможността да стартират обучението си в кампуса в Добрич, като през първия семестър или година изучават планираните в учебната програма модули на български език, паралелно с интензивно езиково обучение, като след това могат да се прехвърлят в англоезична специалност. 

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати