Новини Транспорт

Новата поръчка за самолетни билети на администрацията остава за след изборите

   
Новата поръчка за самолетни билети на администрацията остава за след изборите

Централният орган за покупки (ЦОП) в Министерството на финансите ще пусне новата централизирана обществена поръчка за „Осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания в страната и чужбина“ през втората половина на 2021 г. Това съобщиха за TravelNews от пресцентъра на Министерството на финансите. „Във всички случаи, бъдещата поръчка няма да стартира до април 2021 г., а ако се установи необходимост – ще бъде открита през втората половина на 2021 г. Предвид законоустановените срокове за провеждането й, сключването на новото рамково споразумение се очаква не по-рано от края на 2021 г. – началото на 2022 г.“, казаха от ведомството на Кирил Ананиев.

Чрез търга се избират няколко туроператори, с които се подписва рамково споразумение, за да обслужват цялата държавна администрация за период от 2 години. След това всяко ведомство трябва да проведе мини обществена поръчка с покани и да избере един доставчик за своите нужди. През 2018 г., в резултат на открита обществена поръчка, е сключено Рамково споразумение с предмет „Осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания в страната и чужбина”, със срок на действие 24 месеца, на обща стойност 34 млн. лв. без ДДС. Рамковото споразумение е с четирима изпълнители – Обединение „България Ер-Посока“ ДЗЗД, „Хорнит“ ООД, „Аеротур ММ“ ООД, „Атлас-Травелс“ ЕООД и изтича на 22.11.2021 г. Към момента по него има сключени общо 33 договора от публични възложители, обясниха от Министерството на финансите.

Съгласно чл. 26 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки, във връзка с чл. 244 от Закона за обществените поръчки, всеки възложител изготвя график за провеждане на обществените поръчки през съответната година, който е неотменна част от дейността по планиране и разходване на публични средства. Чрез графика на ЦОП се планират и осигуряват поръчките за необходимите услуги и доставки за администрациите. Поръчката за осигуряване на самолетни билети е включена в годишния график за 2021 г., предвид изтичането на срока на действащото рамково споразумение в края на 2021 г. и необходимото технологично време за провеждане на поръчката, подчертаха от Министерство на финансите. В момента се събира информация от администрациите относно планираните от тях разходи за самолетни билети през 2022 г. На база представената информация от възложителите ще бъде определена прогнозната стойност на бъдещата обществена поръчка, както и времето, когато тя трябва да стартира. Предвид факта, че средствата по действащото рамково споразумение не са изчерпани, е възможно срокът му да бъде удължен до 6 месеца, което е предвидено в условия на сключените през 2018 г. рамкови споразумения, допълниха от ведомството на Кирил Ананиев.

Според туроператори е скандално да бъде пускана обществена поръчка в края на мандата на правителството, преди изборите и в момент на световна пандемия, където срещите и събитията се случват онлайн, а държавните служители няма къде да пътуват. „Процедурата трябва да бъде оставена за следващото правителство, което да реши дали ще я обявява централизирано или всяко ведомство само да си провежда търговете“, каза наскоро Любомир Попйорданов, управител на туроператора "Одисея ин" в своя лична позиция. Според него е скандално да се увеличава бюджетът за пътувания на администрацията при условие, че събитията и срещите вече се случват онлайн.

Според председателя на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитър Попов всичко в търговете за самолетни билети на държавната администрация, е предрешено. Няма реално състезание и конкуренция. Според него КЗК и Европейската комисия могат да реагират на случващото се на пазара. В АБТТА влизат ИАТА агенциите, които са акредитирани от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) за продажба на самолетни билети в България.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати