Новини Турагенции

Започва проверка на чартърите

   
Започва проверка на чартърите

Регионалната здравна инспекция – София започва проверка на туроператорите за организираните чартъри. Това обяви за TravelNews представител на бизнеса, който поиска да остане анонимен. Причината е в подадения сигнал до институциите от Николай Данаилов, туроператор и член на Сдружение „Туризъм“, според когото е нарушена заповедта на министъра на здравеопазването, забраняваща организираните пътувания. Органите проверяват документите на фирмите и договорите с туристите. В бранша от три месеца се води спор дали са забранени чартърите и дали се водят организирани пътувания. Полети се осъществяват до Малдиви, Занзибар (Танзания), Доминиканската република, предстоят още до Египет, Тунис, Кения, Тенерифе, Шри Ланка, Мароко, Йордания и др.   

„На нашия казан, дявол не му трябва“, коментира пред TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“. Организацията се е консултирала с юристи и според тях чартърните и самолетните полети не са забранени. Заповедта на министъра на здравеопазването и забраната за организирани пътувания се отнася само за страната. Чартърните и самолетни програми са за чужбина и той не може да ги забрани. Всеки сам отива на летището и си хваща самолета, независимо дали е чартър или редовна линия. Няма никакво значение дали се пълни един самолет със 180 пътника по редовна линия или чартър, още повече че всички се качват на него с отрицателни PCR тестове, обясни Павлина Илиева.

По думите й, пътуването става с други хора, но вие не сте група, а случайно събрани. Освен това думата „екскурзия“ в заповедта на здравния министър не е коректна, защото според сега действащия Закон за туризма означава еднодневно пътуване, което не може да се приложи по отношение на чартърните полети.

Докато автобусните групови програми за чужбина реално са забранени, защото частично се пътува в страната, докато се стигне до граничния пункт, подчерта Илиева. Освен това не може да се гарантира безопасността на пътниците, защото няма задължителни изисквания за отрицателни PCR тестове при пътуване с автобус.

Туроператорът Николай Данаилов обяви миналата седмица, че забраната за организиране на туристически пътувания се нарушава. "Със заповедта на министъра на здравеопазването на 11 ноември 2020 година заради противоепидемичните мерки се забрани провеждането и организирането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и чужбина, а според Закона за туризма, в който се вписа и Европейската директива за туризма всяко туристическо пътуване включва две услуги - превоз и настаняване“, каза Данаилов. Тази заповед е актулизирана на 25.11.2020 г. и започва да важи от 23,30 ч. на 27 ноември, петък, до 21 декември 2020 г., като в страната се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки.

 „Заповедта на министъра не е отменяна досега. Но пътувания до Занзибар се осъществяват и ние, 2000 оператори, сме жестоки и нелепи глупаци. Разбирате ли колко е подигравателно това нещо - в заповедта на министъра не е написано никъде за изключение за чартърните полети", изтъкна Данаилов. Той уточни, че не се е обръщал към Министерството на туризма, подал е личен сигнал три пъти до Регионалната здравна инспекция, както и до Столична община.

По този повод Павлина Илиева коментира, че Сдружение „Туризъм“ не представлява бранша, защото в него членуват малко фирми. Освен това на всички срещи в Министерството на туризма са против всичко, но същевременно не предлагат нищо.

Няма проблем в провеждането на туристически пътувания с чартърни полети, казаха от Министерството на туризма и от Министерството на здравеопазването. “Чартърният полет е начин на придвижване до желана цел, при който следва авиокомпанията да прилага противоепидемични мерки, както при редовните полети, които не са забранени, а ползването на туристически услуги, предоставени от туроператор, туристически агент или самостоятелно избрани от уеб сайтове, е индивидуален избор на пътниците”, обясниха от Министерството на туризма.

Венцислав Кръстев, председател на Сдружение „Туризъм“ също излезе с позиция по темата. „Като сдружение се разграничаваме от мнението на Николай Данаилов, което той изразява като своя лична позиция. Чартърите не са забранени и ние подкрепяме нашите членове, които правят такива“, коментира Кръстев. Той допълни, че в организацията им влизат големи туроператори, включително и такива, които водят над 250 000 чужди туристи в България. Затова нямало значение в броя на членовете им.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати