Новини

Девет страни ще приемат туристи с ваксини

   
Девет страни ще приемат туристи с ваксини

Макар ваксинирането да е все още в началния си етап и да не е сигурно колко време ваксинираните имат имунитет срещу Covid-19, редица държави обявиха, че отварят свободно границите си за тези, които имат поставени и двете дози на която и да е от наличните в момента ваксини.

Туризмът е един от най-пострадалите сектори от ограниченията, въведени заради коронавируса и правителствата търсят баланса между връщане на доверието на туристите и овладяването на разпространението на болестта.

Ето кои са първите страни по света, които обявиха, че няма да налагат карантина на ваксинирани чужденци.

Кипър

От 1 март 2021 г. Кипър отваря летищата си и ще допуска на територията си чужденци с поставена ваксина, без да изисква предоставяне на отрицателен PCR тест или да налага карантина. Тези, които нямат поставена ваксина, ще действат според това от коя държава пристигат. Кипър ще раздели страните на "зелени", "оранжеви" и "червени" според степента на риск и ще допуска свободно и без PCR тест посетителите от "зелените" държави. Пристигащите от "оранжеви" дестинации ще трябва да предоставят отрицателен тест преди качване на самолета, а от "червените" ще трябва да се тестват преди и след кацане.

Естония

Ако имате ваксина, при влизане в Естония трябва да покажете сертификат, в който присъства следната информация: къде и кой е поставил ваксината, коя ваксина е използвана и какъв е партидният ѝ номер.

Грузия

 

От 1 февруари 2021 г. Грузия разреши влизането в страната на всички чужденци с поставени две дози от ваксината. Ако нямате ваксина, но сте граждани на ЕС, САЩ, Израел, Бахрейн, Швейцария, ОАЕ или Саудитска Арабия, можете да влезете в страната след предоставяне на отрицателен PCR тест. Три дни след пристигане в страната трябва да си направите втори тест и ако той е негативен, отпада задължителната карантина.

Исландия

Гражданите на страните от ЕС, които покажат сертификат за ваксинация, могат да влязат в Исландия, без да се налага да си правят тест или да се изолират. При липса на ваксинация, посетителите преминават процедура за двойно тестване - веднъж при пристигане в Исландия и втори път след 5-6 дни, като междувременно се налага задължителна карантина.

Ливан

От 11 януари 2021 г. ваксинираните посетители не се поставят под карантина в Ливан, но все пак трябва да покажат отрицателен PCR тест на границата.

Румъния

От януари Румъния приема свободно ваксинирани чужденци, независимо от страната, от която идват, като изискването е да са минали поне 10 дни от поставянето на втората доза. За българските граждани към момента няма изискване за предоставяне на отрицателен тест или карантина, тъй като е смятана за зона с нисък риск. Нивото на риск може да бъде преразгледано и променено.

Полша

Притежаващите сертификат за ваксинация са освободени от изискването за 14-дневна карантина. Останалите трябва да предоставят отрицателен PCR тест, преведен на английски и направен не по-късно от 48 часа преди влизане в страната.

 

Сейшелите

Почитателите на екзотичните плажове на Сейшелите трябва да покажат отрицателен PCR тест и сертификат за поставена ваксина при влизане в страната. Нужно е да са минали поне 2 седмици от поставянето на втората доза на ваксината. Към момента български граждани без ваксина нямат право да влизат в Сейшелите.

Тайланд

Тайланд предприема предпазливи стъпки в желанието си да отвори границите си за туристи, без да това да доведе до здравна криза. Към момента е в сила задължителна 2-седмична карантина за всички чужденци. Макар да няма официално решение, по всяка вероятност от октомври ваксинирани посетители ще могат да посещават остров Пукет, без да се налага да се изолират.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати