Новини

Индонезия решава откъде да започне да възстановява туризма

   
Индонезия решава откъде да започне да възстановява туризма

Индонезийското правителство планира да започне възстановяването на туризма от Бали и пет други свръхприоритетни дестинации (езерото Тоба в Северна Суматра, Боробудур в Централна Ява, Лабуан Баджо в източната част на Нуса Тенгар, Мандалика на запад от Нуса Тенгар и Ликупанг в Северно Сулавеси). 

Представители на туристическия бизнес обаче смятат, че усилията не трябва да се разпръскват и предлагат да се съсредоточат върху най-популярната дестинация в страната, пише TTG Asia.

"Възстановяването и на двете дестинации едновременно ще изисква твърде много енергия и може да е неефективно", каза Хариади Сукамдани, председател на Индонезийската асоциация за хотели и ресторанти. 

Сам Бали може бързо да рестартира туристическата индустрия в Индонезия, каза той, тъй като инфраструктурата вече е добре развита и пет суперприоритетни дестинации все още се разработват. 

Аргументирайки позицията си, експертът припомни, че езерото Тоба все още се нуждае от хотели и ресторанти с „прилично обслужване“, а територията на храма Боробудур и остров Комодо, които имат ограничен капацитет, се нуждаят от повече дейности и атракции в близост, за да стимулират търсенето. 

Ликупанг също няма инфраструктура и туристически атракции.

"Логично е да започнем възстановяването от Бали, това е нашият център, дори хората да летят до някой друг остров, те все пак идват тук", споделя Максим Деменчук, съсобственик на хотел Bondalem Beach Club в Северна Бали.

Очевидно представителите на приоритетните области не са съгласни с колегите си. Губернаторът на Източна Нуса Тенгар Виктор Лайскодат смята, че принудителният престой трябва да се използва за разработване на нови посоки. „Сега е подходящият момент да развием съоръжения, инфраструктура, които ще ни позволят да наваксаме с другите провинции. И когато пандемията приключи, туристите ще могат да видят трансформацията на Източна Нуса Тенгар“, каза той.

Губернаторът на Южно Сулавеси Нурдин Абдула също се надява националната агенция за туризъм да обмисли развитието на този регион, който може да се похвали с популярни забележителности като Тораджа, остров Селаяр и националния парк Такаре. Той припомни, че новото летище в Южен Сулавеси осигурява достъпност и е в състояние да приема самолети ATR-72.

Забраната за влизане на чужди туристи в Индонезия беше удължена до 8 февруари, но все още няма нова информация. В медиите има съобщения, че ограниченията за пътуване може да са в сила до края на месеца. 

В момента е невъзможно да се влезе в страната дори с електронна бизнес виза. Това правило влезе в сила на 1 януари и все още не е отменено.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати