Анализи Новини

ЕС е разделен за имунизационните паспорти

   
ЕС е разделен за имунизационните паспорти

Държавите членки на ЕС обмислят използване на доказателства, че хора са се ваксинирали срещу коронавируса като "имунизационни паспорти", но идеята разединява страните, информира АФП.Южните страни членки на Общността, които разчитат на туризма подкрепят идеята. Миналия месец Гърция призова Европейската комисия да позволи използването на "имунизационни сертификати" в Европейския съюз.

Отделно в понеделник Гърция сключи споразумение с Израел, което позволява пътуване между държавите на тези, които са се ваксинирали.

Но 27-те държави членки продължават дискусиите за общи правила и споделяне на данни за пациентите за взаимно признаване на имунизационни сертификати.

Към момента няма обща позиция какви правила да осигуряват тези паспорти.

Испания, която също разчита на туризма не е започнала да издава имунизационни паспорти, но правителството разглежда този вариант като много важен елемент за гарантиране безопасно връщане към мобилността.

Италия също вярва, че такъв документ може да помогне за по-бързо връщане към нормалността.

Швеция и Дания вече обявиха електронни сертификати, които ще позволят на притежателите да пътуват в чужбина, да присъстват на спортни и културни събития, а в Дания и да се хранят в ресторанти.

Исландия, която не е член на ЕС, но е част от Шенгенската зона, през януари започна да издава дигитални сертификати за облекчаване на пътуването между държавите.

В Естония пристигащите, които могат да докажат, че са ваксинирани или са с отрицателна проба за коронавирус, няма да се самоизолират.

Местната фирма Guardtime започна пилотен проект за сертификати и страната работи със Световната здравна организация за развитието му в международен план.

Принципно СЗО подкрепя имунизационни паспорти за по-добро следене на ваксинацията, но критикува идеята да се използват като изискване за пътуване.

Франция изрази резервираност по отношение на имунизационните паспорти. Здравният министър Оливие Веран коментира, че не всеки има достъп до ваксини и не е ясно дали предотвратяват разпространение на вируса. Той смята, че този дебат трябва да се води след няколко месеца.

Германия също е против ваксинирано малцинство да се радва на привилегии за сметка на останалата част от населението. Но не изключва частният сектор да наложи подобно изискване.

За момента Полша не обмисля имунизационни паспорти, въпреки че има мобилно приложение, което показва статуса на ваксинираните.

До момента в ЕС най-малко 5,5 милиона души са получили по две дози от ваксини срещу коронавируса, което представлява 1,2% от населението в Общността. Най-малко 12,8 милиона души, или 2,9% от населението, са получили по една доза.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати