Новини Турагенции

Туроператор прави чартър до Дубровник за Великден

   
Туроператор прави чартър до Дубровник за Великден

Един от големите туроператори - „Емералд травел“ пусна чартър до Дубровник (Хърватия) за Великден. Дестинацията традиционно беше посещавана от много българи покрай Великден и майските празници преди световната пандемия от коронавирус. Тръгването е на 30 април 2021 г. Полетът е на българската авиокомпания ALK Airlines, заяви за TravelNews Яна Хитова, управител на компанията. Цените започват от 291 евро на човек за 4 нощувки в зависимост от хотела. До края на февруари имаме промоция да се плати само 25 евро при записване, а доплащането е 25 дни преди пътуването, каза Хитова. Пакетните цени включват още чартърен полет София - Дубровник - София с включени летищни такси и багаж до 13 кг. чекиран и до 5 кг. ръчен, трансфер летище - хотел – летище, медицинска застраховка с покритие 10 000 евро, туристическа програма в Стария град на Дубровник с екскурзовод на български език. В сумата не влизат застраховка "Отмяна на пътуване", допълнителните екскурзии, извън пакетните цени, посещенията на туристически обекти и входни такси.

През първия ден в Дубровник е предвидено разглеждане на улица „Страдун“, големия и малкия фонтан на Онуфрий, двореца Княжев двор, двореца Спонза, църквата „Св. Спас“, францисканския манастир и аптеката, доминиканския манастир, градската часовникова кула, дубровнишката катедрала, църквата „Св. Влах“ (покровителя на града), паметника на Орландо, паметника на Иван Гундулич. Старият град на Дубровник е прекрасно място за разходки. Обграден е от величествени градски стени и старинни мраморни улици. Там извървявате девет века история, докосвайки се до магията на историята, изкуството, и архитектурата на тази изумителна страна.

Дубровник е наричан „Перлата на Адриатика“. В миналото градът е един от важните центрове на развитие на сърбохърватския език и средище на писатели, поети, драматурзи, художници, математици, физици и други учени, макар че е център на хърватски полуекслав или т.нар. сръбско поморие, признато като сръбско и по силата на лондонския договор за присъединяването на Италия към Антантата.

Дубровник е основан при сливането на два града – Лаус, разположен на малък остров по южното далматинско крайбрежие, подслонил италианските бежанци от близкия град Епидаурум (днешен Цавтат), и Дъбрава, славянско селище в подножието на горист хълм. Ивицата плитчини между двете части на града е засипана през 12 век, обединявайки селището около новопостроения площад (сега наричан Плаца или Страдун). Площадът е павиран през 1468 г. и съграден отново след земетресението от 1667 година. Градът е укрепен и две пристанища са построени на двата края на провлака.

От своето основаване през 7 век, градът е под защитата на Византия, но след кръстоносните походи Рагуза попада под венецианска власт, а според Задарския мирен договор от 1358 г. става част от Унгарско-Хърватското кралство.

По време на Войната за независимост на Хърватия срещу останалите югославски сили, старият град на Дубровник е обсаден и бомбардиран на 6 декември 1991, а останалата част от града търпи дори по-големи поражения от октомври 1991 до май 1992 година. След края на войната е започнат мащабен проект за неговото реконструиране със съдействието на ЮНЕСКО. Градът е възстановен в древен стил, за да запази атмосферата си.  

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати