Заведения

Ресторантьор остана без помощ по мерките заради запорирани сметки

   
Ресторантьор остана без помощ по мерките заради запорирани сметки
  БНР

Държавата декларира, че изплаща милиони левове по Covid мерките за подпомагане на бизнеса. Оказва се, че част от парите, отпуснати от държавата, отново се връщат при нея и нищо не остава при бизнеса, особено ако има запорирани сметки от Националната агенция за приходите. В тази трупа попадна ресторантьор от Велико Търново, който ден след като получи през НАП парите си от държавната помощ за оборотни средства, остана без нито една стотинка, защото данъчните си ги удържаха. 

За последните 14 месеца ресторантът на Димитър Даскалов до крепостта Царевец във Велико Търново е работил само три.  

„То въобще, ако може да се каже това бизнес – по цял ден да лежим и да гледаме телевизия какви мерки, кога ще го отворят, зареждаш, после изхвърляш стоката, после пак зареждаш, ще те отворят ли, няма ли?“. 

Даскалов като стотици други кандидатства за държавна помощ по мерките. В неговия случай за оборотни средства. Но от помощта от 3850 лева не останало нищо, защото данъчните във Велико Търново си я прибрали до стотинка, че и с 50 лева от горе: 

„За първи път в живота ми някой да ми отпусне помощ. Така бях доволен. От НАП помощ на фирмата за оборотни средства да си покрия разходи, защото тук всичко работи, фризери, ток “върви“. Зарадвах се 3850 лева на 27 януари и като отидох след два дена да ги взема, те на 29 януари пак от Агенцията по приходите ми ги взели за неплатени осигуровки. С едната ръка ми ги дадоха, с другата ми ги взеха. Само ги видях как преминават от едното листче на другото и това е. Не можах да усетя от тази помощ на държавата“.  

Персоналът на ресторанта е в неплатен отпуск, за да се възползва от помощта по 24 лева на ден. За осигуровки, ДДС и други плащания към държавата ресторантьорът Димитър Даскалов дължи около 20 хиляди лева, казва той. Това сочат и данните на НАП след наша проверка.  

„Аз не съм спирал, ние сме се разбрали с НАП, че от сметката удържат от парите, 50 на 50 първо бяха, после започнаха всичките да ги удържат. Те бяха 20 и няколко хиляди лева. За тези два-три месеца, в които работехме, ги направихме на 20 хиляди. Ама това е когато работим, може да ги удържат. Сега с тези пари, които са ми ги дали уж да преживея, да не умра от глад и да мога пак да рестартирам за пореден път, ми ги взеха. После кой ще им ги връща тези пари – никой, като ме фалират. Те направо ме фалират“. 

Дълговете на фирмата на Димитър Даскалов към Агенцията за приходите са се натрупали от 2018-а година до сега. Имало е сключено споразумение за неотложно плащане, което му дава право да оперира с част от постъпленията по запорираната разплащателна сметка на фирмата. Оказва се, че срокът на това споразумение е изтекъл, не е подновено и това е основанието на публичния изпълнител от Приходната агенция във Велико Търново да удържи цялата държавна помощ. Само че тази информация, както и възможността споразумението с НАП да бъде подновено, е била спестена, както на ресторантьора, така и на счетоводната кантора, която обслужва фирмата на Даскалов, показа проверката ни. Така държавната помощ за оборотни средства законно до стотинка се е върнала отново в държавата.  

„Какво ме подпомагаш ти като ми ги вземаш на другия ден? Ти ме подпомогни сега, когато няма какво да ядем, после… Той ще ми каже, ясно – ще ти ги приспаднем от задълженията тези. Ама кой ще ме храни, докато ми ги приспаднете от задълженията? Няма 50 на 50, няма 60 на 40. Дават ти ги, виждаш ги само и заминават“, коментира Димитър Даскалов.  

От Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново не коментират случая на Димитър Даскалов. Говорителят на Приходната агенция Росен Бъчваров заяви като официален коментар: „Стриктно спазваме закона“.  

Случаят на великотърновския ресторантьор не е прецедент. За станалото Димитър Даскалов коментира: 

„30 години колко хиляди или милиони съм плащал, не зная, данъци и осигуровки. Първо никой не е виждал такова чудо като сега. Ама и никой не ми е дал един лев. Сега за първи път. Щях да вземам едно агне, зарадвахме се, че помощ от държавата и аз да получа 3850 лева, те на другия ден ми взеха 3900 лева. Останахме без агне“. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати