Новини Турагенции

За първи път липсват ранни резервации за Турция и Гърция

   
За първи път липсват ранни резервации за Турция и Гърция

Туроператорите забелязват за първи път необичайна тенденция на българския пазар. За първи път почти не вървят ранни резервации за южните ни съседки Гърция и Турция за летен сезон 2021, установи проверка на TravelNews. Компаниите са готови с автобусните и чартърните програми и вече ги предлагат. „Турция върви много слабо в сравнение с други години. Хората са наплашени и изчакват да видят как ще се развие световната пандемия от COVID-19“, заяви Румяна Юксел, управител на един от големите туроператори „Аква тур БГ“, който прави чартъри за Турция. Според нея обикновено по това време на годината текат ранните резервации.

Същото мнение изрази и Евгения Димова, управител на „Делта тур БГ“. Освен за Турция, няма резервации и за Гърция. Българите изчакват да видят по какъв начин ще се ходи в двете съседни страни, обясни Димова. Според нея идват разнопосочни сигнали и това обърква хората. Освен това и в двете държави в момента има тежък локдаун. Веднъж Турция обяви, че започва новия летен сезон на 1 април, след това на 1 юни. Няма яснота как ще се влиза – дали само с PCR, антигенен тест или с паспорт за ваксинираните хора. Гърция обяви, че стартира сезона на 1 юни. От нея също идва противоречива информация, че може да допуска свободно само ваксинирани туристи. На останалите ще изисква PCR тест или ще прави такива по границите и летищата, каза Евгения Димова. По думите й най-вероятно резервациите за двете страни ще стават last minute.

Няма ранни записвания за Турция и Гърция. Много плахо се случват нещата, коментира още Валентин Грозев, маркетинг мениджър на „Варна турист сървиз“. Той се учудва, че българите питат дали Турция ще допуска само ваксинирани туристи. Подобна информация не е обявявана от южната ни съседка. Грозев вижда обаче интерес на ранни записвания към дестинации като Албания, Хърватия и Черна гора. Най-търсени били курортите около Саранда в Албания.

За Турция няма ранни резервации заради високото ниво на заразените в момента там, подчерта Дарина Стефанова, управител на туроператора "Планет" ЕООД (опериращ под името Planet Travel Center). Според нея за Гърция се случват резервации, но не както предни години. Българите постоянно питат за двете страни и им се ходи на почивка там. Някои от тях дори имат да ползват ваучери от миналата година. „Днес говорих с гръцките ми партньори и ме увериха, че ще отворят за Великден. Така, че българите ще могат да ходят там за великденските и майските празници“, каза още Стефанова.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати