Новини Събития

България отваря туристическо представителство в Полша

   
България отваря туристическо представителство в Полша

След 30-годишно прекъсване отново ще отворим свое туристическо представителство в Полша. Както обещах при встъпването ми в длъжност като министър на туризма и сега 6 месеца по-късно това става факт. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в предаването „Беновска пита“ по радио К2. Тя подчерта, че за нас това е много важно, тъй като имаме амбицията да привлечем отново у нас полските туристи.
През изминалата година, в периода на пандемията, над 85 хиляди полски туристи са посетили страната ни, информира министърът. По думите й българското представителство освен за Полша ще отговаря и за страните от Вишеградската четворка, Латвия и Литва. И посочи още, че всички тези държави са огромен пазар и ние трябва да се постараем отново да поставим страната ни във фокуса на техния интерес.
Вицепремиерът коментира, че Полша има население от близо 38 милиона души и за нас това е пазар, който може да бележи устойчив ръст. През 2018 г. 314 хиляди поляци са почивали у нас, а през 2019 г. – близо 308 хиляди туристи. Ръстът им спрямо 4 години по-рано е от 94 процента. С тези данни Полша се нарежда на 3 място сред пазарите, които таргетираме, обясни министър Николова, като уточни, че е много важно да привлечем тези пазари, които традиционно са били много добре таргетирани у нас.
Работим по организиране на бизнес форум между България и Кралство Саудитска Арабия, съобщи вицепремиерът. Тя обясни, че се предвижда той да бъде проведен онлайн, предвид ограниченията наложени от пандемията. Считам, че той ще даде добро начало и тласък за сътрудничество в туристическия сектор на двете страни, допълни министърът. Тя посочи още, че по време на посещението си Риад е разговаряла с принц Ал Сауд е най-големият син на краля, който е космонавт. Отправихме покана за визита в България и аз считам, че такава ще има в рамките на годината, допълни министърът.
Вицепремиерът информира още, че вече е приключена работата по споразумението за въздухоплаване между България и Саудитска Арабия и сега остава чисто физически министрите на транспорта на двете страни да го подпишат. Правителството също одобри със свое решение проекта на Спогодба като основа за водене на преговори и за упълномощаване за подписването й, при условие на последваща ратификация, стана ясно още от думите й. Тя коментира още, че подобряването на въздушната свързаност между двете страни ще допринесе за увеличаване потока на пътници и товари помежду ни и ще допринесе за активизирането на отношенията на всички нива между нашите две страни.
Министър Николова припомни мерките, които правителството предприе за подпомагане на турстическия отрасъл. В момента тече кандидатстването за държавна помощ от туроператори и туристически агенти, за която Министерството на туризма осигури 51 млн. лв., заяви тя. И уточни, че с част от които трябва да бъдат възстановени предплатените пътувания на българите. По думите й само за пет дни до 18 часа вчера има подадени 349 проекта за близо 20 млн. лева от помощта.
Относно предстоящия летен сезон вицепремиерът съобщи, че в следващите дни предстои заседание на Консултативния съвет, на който ще бъдат коментирани мерки и стъпки, които трябва да се предприемат за подготовка на сезона. Министърът поясни още, че е изпратено и писмо до Министерството на здравеопазването с искане работещите в сектор туризъм да бъдат ваксинирани приоритетно. Категорично смятам, че хората заети в сектора са на първа линия и колегите ще преценят, кой е моментът, в който това може да бъде реализирано, посочи вицепремиерът.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати