Анализи Новини

България и ЕС нямат яснота дали ще допускат туристи с ваксини

   
България и ЕС нямат яснота дали ще допускат туристи с ваксини

България и Европейският съюз все още нямат яснота дали ще допускат туристи с ваксинационни сертификати или т. нар. паспорти през новия летен сезон. Това съобщиха за TravelNews от Министерството на здравеопазването. „Към момента становището на Европейската комисия, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, както и на Министерството на здравеопазването на Република България е, че сертификатите за ваксинация се приемат единствено за медицински документ, доказващ приложението на лекарствен продукт. Това е така заради липсата на научни данни относно възможността ваксинираните лица асимптомно да предават новия коронавирус на възприемчиви хора. В този смисъл тепърва предстои да бъде натрупана и анализирана съответната информация – предпоставка за по-нататъшни решения“, се казва в позицията на Министерството на здравеопазването.

Идеята за специални привилегии за ваксинираните европейци и за разработването на единна система за сертифициране на имунизации срещу коронавирус доведе до разгорещен дебат в ЕС. Комисията разглежда предложенията, но казва, че засега подобни сертификати ще бъдат използвани само за медицински нужди.

Бургаската регионална туристическа камара миналата седмица настоя държавата да изготви ясна концепция за предстоящия летен сезон. От седмица държавите по света обявяват своите правила за посрещане и обслужване на чуждестранни туристи. Повечето от тях премахват ограниченията за влизане в страната на туристи поставили двете дози на ваксината, а за останалите остава изискването за тест. Обезпокоително е, че нашите съседки Гърция и Турция вече направиха своите договорености за посрещане на руски туристи по техните курорти, а България не е постигнала никакъв напредък в това отношение, каза пред Иван Иванов, председател на БРТК.

Дания, Швеция и Естония вече обявиха създаването на ваксинационни паспорти. „Правим дигитален паспорт, който ще имате в мобилния си телефон и който ще показва, че сте били ваксинирани. Можем да бъдем сред първите в света, които го имат и могат да го покажат на останалата част от света", коментира датският финансовия министър Мортен Бьодсков. След три до четири месеца дигиталният корона паспорт ще бъде готов за употреба за бизнес пътувания например", каза Бьодсков.

Швеция също обяви планове за въвеждане на дигитален ваксинационен паспорт до лятото, ако дотогава има международен стандарт за такъв документ. От шведското министерство по дигитализацията коментират: "Когато ние и други страни започнем да "отваряме" обществата си отново, вероятно ще се изискват имунизационни сертификати за пътуване и вероятно за участие в други дейности".

Естония вече обяви, че ще позволи пристигащите в страната да избегнат карантинните изисквания, ако те предоставят доказателство за ваксинация срещу COVID-19. Сертификатът трябва да покрива определени критерии, включително информация кога е била имунизацията, с коя ваксина, кой я е направил, какъв е номерът на партидата и други. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също призова Европейската комисия да изготви план за структуриране на ваксинационен сертификат, за да бъде приет във всички страни членки.

Под натиска на самолетни компании и хотелиери, британският премиер Борис Джонсън се е обърнал към поне осем компании за разработването на прототипи на ваксинационни паспортни карти.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати