Заведения

В Турция планират отваряне на ресторантите от 1 март

   
В Турция планират отваряне на ресторантите от 1 март

Турските власти планират разхлабване на епидемиологичните мерки, въведени заради епидемията от COVID-19, от 1 март. Новата програма на здравното министерство предвижда отваряне на голяма част от ресторантите и кафенетата за обслужване на клиенти на място.

От 20 ноември заведенията на територията на страната са затворени и обслужват само чрез доставки до дома и кетъринг услуги.

Мярката предизвика изключителни икономически трудности за сектора, поради което собствениците и заетите в ресторантьорския бизнес настояват за отваряне на заведенията, предава БТА.

Въпреки желанието за възвръщане към нормална работа в сектора в програмата на здравното министерство са включени редица критерии, от чието изпълнение ще зависи и дейността.

Предвижда се престоят и обслужването на клиентите в заведенията да бъде ограничено до 45 минути. Според експертите ограничаването на престоя в закрити помещения намалява риска от разпространение на вируса.

Възнамерява се също да бъдат ограничени обслужваните клиенти в заведенията. До 30 процента клиенти от капацитета ще се обслужват в заведенията от затворен тип и до 50 на сто в заведенията на открито.

При влизане в заведенията на входа от клиентите ще се изисква да представят т.нар. ХЕС код, който служи за проследяване на разпространението на епидемията.

ХЕС кодът бе въведен от здравното министерство във връзка с пандемията от COVID-19 и се изисква за пътуване в градския, междуградския транспорт и в чужбина, за обслужване в обществените институции, моловете и др.

В същото време местните власти в отделните окръзи ще може да предприемат разхлабване или повторно затягане на епидемиологичните мерки по места в зависимост от разпространението на епидемията.

Здравното министерство въведе нова система за огласяване на данните. Според нея се подава всекидневна справка за състоянието на епидемията във всеки отделен окръг, включваща брой на заразените, със или без симптоми, брой на починалите и оздравелите хора.

Досега данните се съобщаваха обобщени за цялата страна.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати